Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Докторка открила: Ово су СИМПТОМИ ДЕЛТА СОЈА КОРОНЕ

Др Снежана Јовановић, директорка лабораторије „Ватрено око“ Универзитетског клиничког центра Србије, каже за РТС да у Србији и даље доминира британски сој коронавируса, али да има и делта соја. Објашњава и који симптоми су карактеристични за делта сој коронавируса.

Др Снежана Јовановић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се у лабораторији дневно уради 300 до 350 пи-си-ар тестирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи да се тестирају узорци из Београда, пре свега са Инфективне клинике, а број позитивних се лагано повећава.

Директорка „Ватреног ока“ напомиње да је секвенцирање узорака који су послати на тестирање показало да су сви били британски сој коронавируса, осим два који су били делта сој.

„Бактерије и вируси не знају за границе. Док смо били затворени, доминирао је онај сој који је био почетни. Након тога људи су кренули да путују, они можда спорије путују од микроорганизама, али смо сигурни да ће након британског и делта сој постати доминантан, брже се шири и другачија је клиничка слика. Углавном су то симптоми прехладе, повишена температура, јавља се као кашаљ, неки немају губитак чула и мириса“, објашњава Јовановићева.

Сматра да је већина урађених пи-си-ар тестова комерцијалног типа, односно за путовања грађана.

„У ‘Ватреном оку’ имамо само бар кодове, не знамо имена и презимена, али у контакту са клиничарима, управо је то чињеница – највећи број узорака су комерцијална тестирања. Апелујем на грађане да се адекватно понашају на годишњем одмору, јер доласком из других земаља и на одмору неко може да се инфицира“, истиче директорка „Ватреног ока“.

Наводи да пи-си-ар тестирања раде само државне лабораторије, а антигенске тестове и поједине приватне биохемијске лабораторије. Позива грађане да се добро информишу где ће урадити тестове како не би били враћени са границе.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС