Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ БЛАЖЕНА МАРИЈА: У част заштитници жена, ово обавезно урадите!

Ако жене оду у цркву, помоле се Благој Марији и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их неће одбити

Православна црква и њени верници 4. августа обележавају празник посвећен Марији Магдалени.

Блага или Блажена Марија спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Као и на дане Огњене Марије и Трнове Петке, на празник Благе Марије домаћице треба да одмарају. Народ верује да није добро било шта радити у кући или на пољу, да се светица не би увредила.

Са друге стране, верује да добре и поштене жене, које живе исправним и богоугодним животима, увек, а нарочито на данашњи дан, имају заштиту ове Благе Марије.

Народ верује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Постоји песма у народу која каже:

Огњем пржи Огњена Марија,

Громом бије Громовник Илија,

Миром мири Мирносна Марија…

Марија Магдалена у Житијима светих помиње се као “мироносица равноапостолска”, родом је из из горских предела Сирије, око града Магдале, због чега је и добила име Магдалена.

У својој младости је била грешница, али ју је Исус избавио од грехова, а касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповеди.

Заједно са Пресветом Богородицом туговала је пред распетим Христом на Голготи и три пута је посетила његов гроб.

Према јеванђељима, после Васкрсења Господ јој се два пута јавио, док се у предању тврди да је посетила Рим, где је цару Тиберију даровала црвено бојено јаје и поздравила га речима: “Христос васкрсе!” (верује се да је обичај фарбања васкршњих јаја везан за овај догађај) и пред њим оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа.

Пилат је потом из Јерусалима премештен у Галију.

Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес где је помагала светом Јовану Богослову у проповедању јеванђеља. Живот је завршила мирно у Ефесу, а њене свете мошти касније су пренете у Цариград.

Блага Марија је, по народном веровању, сестра Светог Илије Громовника

 

 

Извор: Stil

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2021.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031