Свет

Свет у неверици! Американци талибанима дали списак Авганистанца за одстрел, шок је тек уследио када су о овоме питали Бајдена!

Фото: Јутјуб

Амерички званичници су предали талибанима списак са именима америчких држављана, власника “зелене карте”, са циљем да убрзају евакуацију десетина хиљада људи из Авганистана

Амерички званичници су предали талибанима списак са именима америчких држављана, власника „зелене карте“, и авганистанских сарадника како би им био одобрен улазак у спољни део аеродрома у Кабулу који је под контролом војске, пише портал “Политико”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је, међутим, изазвало огорченост неких законодаваца и војних званичника.

Овакав потез, о којем је „Политико“ сазнао на основу изјава тројице америчких званичника и чланова Конгреса, имао је за циљ да убрза евакуацију десетина хиљада људи из Авганистана, након што је избио хаос у главном граду те земље прошле недеље пошто су талибани преузели контролу над Авганистаном.

Дали су талибанима списак за одстрел?

Такав корак је уследио и јер се администрација америчког председника Џоа Бајдена ослањала на талибане када је реч о безбедности ван аеродрома, наводи „Политико“.

– У основи, само су све те Авганистанце ставили на списак за одстрел. То је застрашујуће и шокантно – изјавио је један војни званичник.

Упитан да прокоментарише ову информацију, Бајден је током јучерашње конференција за новинаре рекао да није сигуран да ли постоје такве листе, али такође није порекао да САД понекад предају имена талибанима.

– Било је ситуација да је наша војска контактирала своје војне колеге међу талибанима и када би, на пример, рекла да стиже аутобус са регистарским бројем „x“ у којем се налазе људи, и који чини следећа група људи. Тада бисмо рекли желимо да пропустите тај аутобус или ту групу. Дакле, да, било је таквих ситуација. Колико ја знам, у тим случајевима је већина тога реализована и они су пропуштени – изјавио је Бајден.

Бајден није потврдио да постоји списак

– Не могу вам са сигурношћу рећи да ли је заиста постојала листа имена – додао је он.

Од пада Кабула средином августа, евакуисано је скоро 100.000 људи, од којих је већина морала проћи кроз многе талибанске контролне пунктове.

Од јучерашњих експлозија и напада на аеродром у Кабулу, погинуло је више од 95 људи, а повреде је задобило преко 150.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс/Танјуг