Свет

Свет у неверици! БАЈДЕН ПРИХВАТИО УЛТИМАТУМ ТАЛИБАНА: Нова победа исламиста! АМЕРИКА ПОРАЖЕНА

Европски лидери нису успели да га убеде да промени одлуку

Бајден се поклонио талибанима, амерички председник је одбацио молбе Бориса Џонсона и лидера Г7 да продуже евакуацију из Кабула након што је режим Талибана упозорио да неће толерисати одлагање рока за напуштање трупа датог до 31. августа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џо Бајден одбацио је данас молбе Бориса Џонсона и других савезника да продуже евакуацију из Кабула након што су талибани упозорили да неће толерисати одлагање рока за одлазак трупа датог 31. августа.

Борис Џонсон, Емануел Макрон и Ангела Меркел искористили су састанак Г7 да позову председника САД да операција траје дуже, али изгледа да су молбе само дошле до ушију и нестале.

Извори из Беле куће саопштили су да се господин Бајден уместо тога сложио са Пентагоном да неће бити промена у временском оквиру мисије.

Побијање је уследило након што су талибани поновили упозорења о последицама у случају покушаја изигравања датог договора.

– Сви људи треба да буду уклоњени пре тог датума – рекао је портпарол на конференцији за новинаре у главном граду.

– Након тога им не дозвољавамо. Заузећемо другачији став.

Танко прикривена претња значи да ће, осим ако се Бајден не одлучи да употреби америчку војну моћ за јачање контроле над тим подручјем, трупе морати да напусте хуманитарну операцију и почеће да се фокусирају на свој план изласка од сутра.

Министар одбране Бен Валас упозорио је на опасност од „пуцњаве“ на аеродрому с приближавањем рока, након што је РАФ у протекла 24 сата извукао још 2.000 људи. Берлин и Париз су такође убрзали своју евакуацију, али још увек постоје хиљаде очајних људи који чекају да буду одведени на сигурно.

С обе стране Атлантика настављају се напори да Бајден промени свој приступ, након што се суочио са бесном реакцијом због отежаног решавања кризе. Амерички председавајући Одбора за обавештајне послове Представничког дома америчког Конгреса рекао је да ће садашњи распоред евакуације америчких грађана и њихових савезника вероватно пропасти.

Посланик торијеваца Том Тугендхат – који је служио као официр британске војске у Авганистану – рекао је да све што Велика Британија може учинити је да „пита Американце да ли су вољни да стану уз нас“.

– Ако нису, не можемо осигурати периметар и не можемо управљати контролом ваздушног саобраћаја, па ако Американци одлуче да оду сада, бојим се да је то то. Али можемо питати.

Тугендхат је рекао да разуме да Бајден мора да донесе „веома тешку одлуку“, али је рекао да се многе породице боре да прођу кроз капију и „дан, можда два дана дуже, помогли би многима“,пише Daily Mail.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com