Свет

СВЕТ У ШОКУ! „Дебакал какав Америка није видела – Путин се сада смеје“

Терористички напад близу аеродрома у Кабулу у којем је погинуло 13 и рањено 15 америчких војника, поред трагичног догађаја представља и апсурдну ситуацију .

У тој ситуацији безбедност америчких снага у Авганистану зависи од оних који су извршили напад на САД 11. септембра 2001, после чега су САД заједно са својим НАТО савезницима одржавале безбедност те земље готово две деценије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је општа оцена америчких војних експерата, коју истиче и пензионисани марински генерал Џејмс Џонс.

„Узнемирен сам, јер никада нисам видео овако нешто за својих 40 година владине службе као маринац. Видео сам неке лоше догађаје као што је био пад Сајгона у Вијетнамском рату. Међутим и тај, мада лош догађај, био је предвидљив, далеко предвидљивији од овога. Ово је дебакл какав већина Американаца није навикла да види“, каже Џонс, који уједно истиче, да је сам Авганистан донекле на милости и немилости других сила у региону, које га користе у своје сврхе, укључујући Русију, Кину, Пакистан и Иран.

Наши односи са Ираном своде се на то да су они против свега оног што ми подржавамо. Слично је са Пакистаном, који је близак Кини. Кина је, са своје стране, покренула стратешки план да замени Сједињене Државе као главну и доминантну силу на планети, и то у сваком погледу“, додаје Џонс и наставља:

„Уопште ме не би изненадило да Кина почне да се понаша слично и у другим деловим света, у Африци и Јужној Америци, на пример. Они то раде другачијим средствима, путем економске пенетрације, која је резултирала доминацијом у различитим културама, различитим друштвима широм света“.

Русија је, са своје стране, изузетно нетрпељива према НАТО-у, истиче Џонс:

„Владимир Путин мрзи НАТО са страшћу. Дакле, данас док седи у Кремљу, вероватно се смеши од увета до увета. Не би ме изненадило да Русија помаже талибанима, као што се то подразумева за Иран“.

На тиму председника Џоа Бајдена остаје да исправи ситуацију, каже Џоунс:

“На администрацији је да одлучи како ће да поврати равнотежу у садашњој поремећеној ситуацији. Међутим, све док су талибани у Кабулу, то ће бити тешко учинити, али није немогуће. Ипак, то би значило повртак америчких снага, средстава и свега осталог како бисмо преокренули замах који талибани тренутно имају. То значи поново одлучно успостављање нашег присуства”.

Наш саговорник, такође верује у поновну консолидацију безбедносних односа САД са својим главним војним савезницима.

„По мом мишљењу, разорни ефекат који би потези Бајденове администрације могли да имају за наше војно савезништво неће трајати заувек, али нас за сада вероватно сврстава у категорију на коју нисмо навикли – да смо савезник који не заслужује поверење“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америке