Свет

Свет у шоку! ОНИ СУ ЗНАЛИ ДА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ НАПАД У КАБУЛУ? Упозорили су само своје, а сада се перу!

Напад на аеродрому у Кабулу могао би се догодити у наредних неколико сати, изјавио је британски министар одбране Џејм Хип

– За недељу дана обавештајци су се уверили да ће аеродром неминовно бити нападнут – рекао је Хипи за „Скај њуз“. Министар је на питање да ли би до напада могло доћи у року од неколико сати одговорио потврдно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је изјавио, припадници ДАЕШ-а свесни су да се због евакуације која се ускоро завршава све више људи концентрише на аеродрому, што им – даје могућност да учине нешто што може изгледати невероватно – рекао је и додао:

– Да Велика Британија нема трупе на терену које би пронашле и уклониле претњу – закључио је.

Британско Министарство спољних послова препоручило је и позвало своје грађане да не путују на међународни аеродром у Кабулу, а онима који се већ налазе у зони аеродрома да пронађу друго безбедно место.

Администрација САД чврсто верује да је за данашње смртоносне нападе код аеродрома у Кабулу, у којима има погинулих, а више десетина рањено, одговорна терористичка организација Исламска држава.

Западне земље упозоравале

Западне земље упозоравале су да постоји могућност од напада на аеродром у Кабулу, који би, како тврде, могла да изведе терористичка организација позната као Исламска држава Корасан или ИСИС-К.

– Сваки дан на терену је још један дан када знамо да ИСИС-К жели да изврши напад на аеродром у Кабулу, и нападне нас и савезничке снаге и недужне цивиле – изјавио је ове недеље амерички председник Џо Бајден.

Званичник САД који је говорио за АП, а под условом да остане анониман, изјавио је да је више припадника америчке војске рањено у данашњем нападу, у којем су учествовала два бомбаша самоубице и наоружани нападачи, како се верује, организације Исламске државе – Корасан, која је радикалнија од талибана.

Због ситуације у Авганистану, премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао је да ће сазвати хитан састанак због новонасталих дешавања у Кабулу, а након експлозије која се догодила у близини аеродрома, саопштио је његов кабинет.

Британија хитно ради на утврђивању онога што се догодило на аеродрому

Британско министарство одбране саопштило је данас да хитно ради на утврђивању онога што се догодило на аеродрому у Кабулу након извештаја о експлозији.

– Ми смо у блиском контакту са САД-ом и другим савезницима НАТО-а на оперативном нивоу у вези са хитним одговором на овај инцидент – објавило је Министарство.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг