Свет

СВЕТ У ШОКУ! Тврдња научника СЗО потпуно преокреће теорију? Порекло коронавируса: Од њега је све кренуло?

Званичник Светске здравствене организације уздрмао је јавност пошто је открио могућег нултог пацијента који је заражен коронавирусом.

Др Петер Бен Ембарек из СЗО тврди да је реч о пацијенту кога је заразио слепи миш, а ради се о раднику који је запослен у лабораторији у Вухану, јављају светски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бен Ембарек је сматра да је до заражавања могло да дође док је радник узимао узорке од слепих мишева у оквиру истраживања која су се изводила у лабораторији у том кинеском граду.

„Радник који је инфицирао на терену док је узимао узорке, јесте једна од могућих хипотеза“, објаснио је Бен Ембарек, а преносе светски медије.

„У том тренутку је могло да дође до скока заразе са шишмиша на човека. У том случају, радник лабораторије би био заражен, а не неки насумични становник или нека особа која је у сталном контакту са слепим мишевима“, додао је он.

Ембарек је дао овакву процену у једном од ретких медијских наступа које је имао до сада, те сматра да се радник могао да се зарази коронавирусом или током теренског или током лабораторијског рада. Иако је СЗО тврдила да је мало вероватно да се ради о оваквом развоју ситуације, Емабрек сада сматра да је ипак то вероватно.

У извештају ТВ 2 се такође наводи да Ембарек наглашава да стручњаци СЗО нису пронашли никакве изравне доказе да је избијање коронавируса повезано с истраживањем на шишмишима које је проведено у лабораторијима у Вухану. Но, стручњаци су открили неколико ствари које би, према Петеру Ембареку, требало додатно истражити.

Међу њима је и онда се врста шишмиша за коју се вјерује да је од ње потекао овај вирус не може наћи у региону Вухана, а да су људи који су радили на истраживању истих управо они који раде у лабораторијима. Уз све ово Емабрек наводи и још неколико врло занимљивих детаља који су досада били непознати јавности, а један од њих је везан уз други Вухански лабораториј. Ембарек открива да се други лабораториј налази под контролом кинеског Центра за заразне болести и отворен је 2. децембра 2019. године и лоциран је тек 500 метара од тржнице за коју се вјерује да је извориште пандемије.

“Питам управу: ‘Колико је стара ова лабораторија?’ И онда кажу: ‘Па, то је од децембра 2019. Ту смо се преселили у ове нове лабораторије 2. децембра 2019.’. Занимљиво је да се лабораторија преселила 2. децембра 2019. Ово је период када је све почело, а знате да када селите лабораторију то ремети све. Такођер морате премјестити збирку вируса, збирку узорака и друге збирке с једног мјеста на друго. Цијела ова процедура увијек је реметилачки елемент у свакодневном току рада лабораторије, па ће у неком тренутку бити занимљиво погледати и тај период и ову лабораторију”, каже Петер Ембарек.

Друга врло важна тврдња која долази од Ембарека је она о приступу подацима које је посједовао лабораториј Института за вирологију у Вухану, а којој нису имали приступ.

“ Све до 48 сати прије него што смо завршили цијелу мисију, још увијек нисмо имали договор да ћемо говорити о лабораторијском дијелу извјештаја, па се до самог краја разговарало о томе треба ли то укључити или не. Нисмо успјели погледати лабораторијске књиге или документе директно из лабораторије. Добили смо презентацију, а затим смо разговарали и постављали питања која смо хтјели поставити, али нисмо успјели погледати никакву документацију”, наводи Ембарек.

Он је такођер изјавио како је посјета СЗО Вухану била научне природе, а не права истрага. Стога је већина тога зависила од добре воље Кинеза. Када је требало да се пише коначни извештај, било је и интензивних преговора с Кинезима о томе шта би могло да у њему стоји.

“У почетку нису хтели ништа о лабораторији, јер је то било немогуће, па не треба губити вријеме на то. Инсистирали смо да га понесемо са собом јер је то био део целог проблема одакле је вирус дошао”, наводи Емабрек и додаје да су на крају закључци сведени на четири могућа исхода и извора пандемије: Или је шишмиш директно инфицирао човјека, или је људско биће инфицирано производом зараженим вирусом преко шишмиша, или је шишмиш инфицирао другу животињу која је заразила човека, или је то почело у једној од лабораторија у Вухану, за последњу исход је стављен као “Изузетно мало вероватно” што је био компромис, преноси Н1.

Ембарек се питао и зашто се појавило толико отпора према четвртој опцији, а за ТВ 2 је покушао да објасни ставове.

“То је вероватно зато што то значи да иза оваквог инцидента стоји људска грешка, а они то баш и не признају. Делимично постоји традиционални азијски осећај да не би требало да изгубите образ, а онда се и цео систем фокусира на чињеницу да сте непогрешиви и да све мора бити савршено. Могуће је и да неко нешто жели да сакрије. Ко зна?”, каже Петер Ембарек, који је предводио делегацију СЗО у Вухану.

Научник СЗО има и виђење како би требало да изгледа детаљнија истрага по овом питању.

“Онда то више нису научне студије, онда је то више као нека ревизија, где направите готово полицијску истрагу и уђете и проверите све што се налази у таквој лабораторији. Треба проверити сигурносне књиге, лабораторијске књиге, планове истраживања и био-збирке. Пролазите кроз све то и одвојено интервјуишете све запослене. Дакле, ради се о потпуно другачијој врсти рада од научних истраживања”, закључује Ембарек.

Кина је недавно категорички одбила могућност да се покрене нова фаза истраге истовремено оптужујући СЗО да се налази под америчким политичким притиском, као и да због тога тражи да се покрене нова фаза истраге. Расправе око тога да ли се вирус појавио природним путем или је настао у лабораторији изазвале су велике расправе у научној заједници, те су довеле до великих подела између поборника једне или друге хипотезе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92