Спорт

Тениски свет у шоку! НАДАЛ НЕ ВОЛИ ДА ВИДИ НОВАКА: Имали смо решење за Федерера, али не и за Ђоковића

Тони Надал, стриц и некадашњи тренер Рафаела Надала, каже да је Рафи тешко пао пораз у финалу Аустралијан опена, као и да за нијансу више воли када Рафа игра с Федерером, у поређењу с Ђоковићем.

Највише волим када не игра ни са једним од њих, боље с неким другим играчима“, насмејао се Тони, „Ипак, мало више с Федерером. Мислим да смо имали начин да победимо Федерера, а са Новаком је теже, јер никада не знаш шта тачно треба да радиш. Ипак, није то била велика разлика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тони истиче да су статистике и нова технологија корисни, али да се не треба њима превише залуђивати.

„Постоји технологије коју могу да помогну, али с друге стране, ако се превише ослањаш на технологију, то ти ствара слабост. Тако је и у животу. Неке ствари нам помажу, попут детаљне статистике, али никада нисам гледао статистику нити користио превише технологије с Рафом – концентрисао сам се на друге ствари. Када лопта оде напоље, онда понављамо, како бисмо схватили зашто лопте иде напоље. Најважније је активно размишљати, а некада се то губи с новим технологијама“, каже Тони Надал за  подкаст.

Године 2017, Тони је престао да ради с Рафом, и посветио се академији, а Рафини тренери постао је Карлос Моја, уз Франсиска Рођа.

„Тешко ми је да кажем како се њихов тренерски стил разликује од мог. И играчи се мењају, и Федерер се много променио од 25. до 35. године, знао је да више не може да трчи и да мора да буде агресивнији. Слично је и с Рафом, био је свестан да мора да игра агресивније – на крају 2016. сам му рекао: ‘Рафаеле, не можеш да трчиш као раније, мораш да идеш више на мрежу, да побољшаш сервис и да будеш агресивнији’. Када је Карлос дошао, дао му је самопоуздање да направи те промене, што је било важно“.

Осврнуо се Тони и на финале Вимблдона 2008, у којем је Надал савладао Федерера, а истовремено је коштао и свог стрица много живаца.

„Био сам веома нервозан све време. Не у петом сету, него од првог сета. Погледао сам на сат, прошло је само 12 минута и рекао сам Карлосу Кости, који је седео до мене: ‘Толико дуг пут нас чека, четири сата’. Било је и дуже, а за мене је то био најгори дан на терену, никада нисам био нервознији“.

На молбу да издвоји најтеже Рафине поразе, Тони је рекао:

„Тежак је био Аустралијан опен 2012, затим Ролан Гарос 2009… Али када си играч, када си тренер, знаш да можеш и да победиш и да изгубиш. То прихватиш“.

 

Извор: Спортклуб