Србија

ТИОДОРОВИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: „Мало је поранило, неће га бити“

Др Бранислав Тиодоровић прокоментарисао је за ТВ Прва тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији и пораст броја заражених коронавирусом.

„Мало је поранило, није нас изненадило. Очигледно је да је ту много више фактора довело до овог пораста. Несигурана је епидемиолошка ситуација, са тенденцијом да буде неповољна“, казао је Тиодоровић и казао да је мањи пораст хоспитализације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, истиче да је повећан број умрлих.

„Прошле ноћи, 22 године је преминуо и није био вакцинисан. Преко 92 одсто хоспитализованих нису вакцинисани. Невакцинисани имају веће шансе да оболе са тежом клиничком сликом, чак 20 одсто пута више… Зато смо почели са трећом дозом и са њом ћемо покушати да заштитимо становништво“, наводи члан Кризног штаба.

Он је навео да се седница Кризног штаба очекује сваког тренутка и истакао је да имају јединствене ставове. На питање у вези нових мера, каже да полицијског часа неће бити.

„Нисмо у таквој ситуацији. Нема потребе за то“, казао је он и навео да се морају примењивати већ донете мере које се тичу ношења маски, одржавања дистанце од 1,5 метар.

Београд, Прибој и други градови су у бољој ситуацији, пошто је већи број становника вакцинисан. Он је истакао да се залаже за регуларан почетак школске године, а не да буде наставе на даљину. Међутим, он истиче да то неће моћи у свим местима у Србији, јер се епидемиолошка ситуација разликује од места до места.

Он је похвалио организацију фестивала и навео да, ако посетиоци имају потврду о вакцинацији и негативан ПЦР, истиче да онда могу да се одржавају догађаји.

„Позивамо организаторе свадби да што више обрате пажњу примену мера“, истакао је он, говорећи о слављима и венчањима.

„Ако млади и младожења замоле да се приликом честитања не љубе, то показује ниво свести“, навео је Тиодоровић и поздравио је ту одлуку.

Тиодоворић истиче да би било добро да се људи који се враћају са одмора из Црне Горе, Хрватске тестирају и објаснио је да ће до краја августа расти број заражених због туриста који се враћају у земљу. Од септембра би требало тај број да се смањи, али ће онда, сматра Тиодоровић почети школска година.

„Без вакцинације нема решења овог стања“, наводи он.

Бошко Бубања, представник ивент индустрије, казао је да су спорадично отказивана венчања.

„Било би огромна трагедија ако би нас затворили сада. Брине нас што смо увек жртве свега. И гастарбајтера, студената, туриста“, објаснио је Бубања за ТВ Прва.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Прва