Србија

ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ УСЛОВ ЗА ПУТОВАЊА? Ево шта вам могу тражити ако прође 9 месеци од друге дозе!

ТРЕЋА или “бустер” доза вакцине против короне не само што ће ојачати имунитет грађана, већ би у ближој будућности могла да буде и својеврсна виза за путовања.

И до сада смо, мање-више, уколико смо вакцинисани са две дозе скоро свих вакцина, могли да путујемо у многе земље, али из више извора стижу најаве да би трећа доза већ на јесен, или најкасније на зиму, могла да буде кључни услов за путовања без карантина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједине државе су, наиме, већ ограничиле трајање потврде о вакцинацији. Ако планирате на пример да идете у Хрватску или Аустрију, две земље које српски грађани веома често посећују, морате да имате на уму да и једни и други имају специфичан услов, а то је да се потврда о вакцинацији признаје само ако од давања друге дозе није прошло више од девет месеци.

Вакцина “важи” девет месеци

Дакле, наши грађани који су први ревакцинисани почетком фебруара, већ првих дана новембра неће бити у прилици да путују у Аустрију или Хрватску са потврдом о вакцинацији, већ ће им за то бити неопходан ПЦР тест. Или – потврда о трећој, односно “бустер” дози.

Аустрија и Хрватска нису усамљени случајеви, па је тако Катар на својеврстан начин увео рок важности вакцине и дозвољава улазак у земљу онима који су примили другу дозу у последњих годину дана.

У свим овим случајевима разлог је јасан – чак ни најугледнији имунолози не могу са сигурношћу да кажу колики је рок трајања заштите од вируса након спроведене имунизације. Такође, није познато ни колико траје имунитет оних који су прележали корону, због чега се трећа доза сматра пожељним појачањем.

Међу онима који наговештавају да је сасвим извесно да многе земље неће прихватити госте који су последњу дозу примили пре, рецимо годину дана, већ ће захтевати додатну потврду или вакцину је и Национална асоцијација туристичких агенција Србије (ЈУТА).

Сеничић: Све иде у том правцу

Наиме, на питање да ли се очекује да трећа доза вакцине буде додатни услов за прелазак границе и улаз у поједине земље, Александар Сеничић, директор ЈУТА, изјавио је “да очекује да земље прихвате трећу дозу и одлуче да је уврсте као једну од олакшавајућих околности за улазак у те државе”.

Сеничић каже да се за сада не зна много о томе, али да се претпоставља да ће сви они који приме трећу дозу имати предност код путовања и боравка у појединим земљама.

Чека се званичан став Светске здравствене организације (СЗО), као и Европске комисије у вези препорука. Постоје земље које су орочиле рок од друге дозе на 210 дана од дана примања. Али, генерално још увек нема никаквих коначних одлука. Све иде у том правцу да ће они који су вакцинисани имати привилегије и за путовања у односу на невакцинисане грађане. Очигледно је то тренд који подржавају многе земље – каже Сеничић.

Према спекулацијама британских медија, тамошња влада разматра могућност да трећа доза буде буде услов за путовање у иностранство. То би значило да они који имају две вакцине иду у карантин по повратку из иностранства у домовину, док “бустер” обезбеђује повратак без услова. На другој страни, Саудијска Арабија је одлучила да допусти улазак у земљу вакцинисаним путницима који су након прве две дозе “синофарма” или “спутњика” примили трећу неке од вакцине које су признате код њих – “фајзера”, “модерне”, “астра-зенеке” или “џонсон&џонсон”.

Подсетимо, још пре неколико недеља, када је почела примена треће дозе вакцине против короне, у Србији је истакнуто неколико група људи који су приоритети. Поред хроничних болесника, те запоследних у здравственим и социјалним установама, на списку су се нашли и “путници у међународном саобраћају”. Како су касније објаснили надлежни, реч је о особама које често путују и којима би “бустер” доза олакшала путовања, али и учинила их у сваком случају безбеднијим.

Да ли ће бити важно које је цепиво

Епидемиолог у суботичком Заводу за јавно здравље, др Небојша Бохуцки, и раније је истицао да путовања не би смела да буду проблем ако се поштују противпандемијске мере.

– Јако је добро примити две дозе вакцине, а што се тиче треће дозе мало ко је дошао још увек на ред. Њу могу да добију они који су се вакцинисали у јануару и фебруару, а њих је за сада јако мало. Тада су углавном вакцинисани само стари људи, за друге није било могућности, поготово не млађи свет који највише путује. Они који су у марту примили другу дозу ће у септембру доћи на ред за трећу. Она је свакако добродошла јер ће човек бити заштићенији – каже др Бохуцки.

У Србији је највише грађана у првом кругу примило кинеску “синофарм” вакцину, затим “фајзер”, па “спутњик” и, најмање “астра-зенеку”. СЗО је одобрила “синофарм”, али не и ЕМА, али су поједине чланице ЕУ самостално одлучивале које вакцине ће прихватити, а које не. Рецимо, Француска је прихватила само вакцине које је регистровала ЕМА. Такође, Француска не одобрава улазак ни путницима који би за трећу дозу примили неку од њима прихватљивих вакцина уколико је и једна од прве две била кинеска “синофарм” или “синовак”. Улаз имају само они који имају две ЕМА регистроване дозе.

Грци увели два теста за неке земље

Са давањем треће или “бустер” дозе поред Србије већ су започели још раније Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Израел, Мађарска, Литванија, Словенија, Канада, а веома ускоро ће стартовати и у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Немачкој, Француској…

Грци су за поједине земље, попут Северне Македоније и Бугарске, увели обавезу да туристи који нису вакцинисани, осим обавезнопг ПЦР теста не старијег од 72 сата, морају и да се тестирају (брзи тест) на самој грчкој граници. Ово, за сада, не важи за путнике из Србије, мада није искључено да буде уведено током септембра. Вакцинисани, међутим, не морају да брину.

Нове мере за српске туристе уведене су на Кипру и у Северној Македонији. Да би наши грађани ушли на Кипар довољно је да буду вакцинисани. Међутим, они који нису цепљени мораће да одраде два теста, један ПЦР пред пут и други антигенски по доласку на Кипар. Такође, од 1. септембра они који нису вакцинисани и немају негативан ПЦР тест, кроз Северну Македонију ће моћи да буду само у транзиту од пет сати.

Србија остаје на зеленој листи ЕУ?

Европска комисија се месец и по дана није састајала како би освежила зелену листу трећих земаља (које нису део ЕУ) чији грађани могу лакше да путују у државе чланице. Како се незванично могло чути по бриселским кулоарима, разлог је била туристићка сезона, али је сада када смо стигли скоро до септембра по свему судећи време да се “пресече”, те да се листа “апдејтује”.

Састанак Европске комисије требало би да буде одржан током данашњег дана, а тада би требало да буде одлучено и које ће се земље од 1. септембра налазити на зеленој листи, с обзиром да четврти талас короне букти у целој Европи, па и шире.

Да ли ће Србија и даље бити међу привилегованима зависиће од одлуке Европске комисије да ли ће се стриктно држати правилника или ће ипак гледати да се обезбеди само од земаља у којима је најтеже корона стање. Подсетимо, ЕУ је својевремено поставила седам услова да би нека држава била на зеленој листи, а Србија сигурно не испуњава три. Први је да у последњих 14 дана имамо 75 и мање заражених на 100.000 становника, а ми смо тренутно далеко изнад, на око 350/100.000. Други услове је да земља има “стабилан или опадајући тренд нових случајева у последњих 14 дана”, а нама, нажалост, корона бројке вртоглаво расту из недеље у недељу. Коначно, један од услова је и да проценат позитивних тестова не буде изнад четири одсто, а нама тренутно он варира између 14 и 17 одсто.

Бројке нам не иду на руку, али према незваничним информацијама из Брисела, Србија неће бити међу земљама које ће бити “избрисане”. Са зелене листе би, према тим информацијама, требало да буду скинути САД, Израел, Либан, Црна Гора, Северна Македонија и тзв. Косово.

Не треба заборавити да одлука Европске комисије није обавезујућа за земље чланице, већ је само препорука, а од самих земаља зависи какве ће услове поставити за улазак страних посетилаца. Зато не треба сумњати да би чак и уколико испаднемо са зелене листе ЕУ, наши туристи, уз одређене услове, могли да путују како у Грчку, тако и у Мађарску, Бугарску, вероватно и Хрватску, Словенију…

Уосталом, у претходних десетак дана многе земље, попут Шпаније, Грчке, Норвешке или Чешке, већ су пооштрили мере на границама, али њима нису били обухваћени грађани Србије.

 

Извор: Блиц.рс