Србија

УДАРНА ВЕСТ! „Ако Приштина прекрши споразум, Београд је спреман, ту су се много прерачунали“

Државни секретар Немања Старовић изјавио је да би у случају да Приштина прекрши мораторијум, који је део Вашингтонског споразума, Београд реаговао одмах.

Секретар у Министарству спољних послова казао је да би број земља које би преиспитале и повукле одлуку о признању Косова био далеко већи у односу на оне које би га признале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Старовић је за ТВ Танјуг, упитан да прокоментарише наводе да је 10 земаља спремно да повуче признање ако би Приштина инцирала нова признања, подсетио да је у кампањи коју је Србија покренула 2017. године 18 земаља повукло одлуку о признавању независности.

„Постигнут је циљ у великој мери,110 земаља је било на страни Приштине, преко половине чланица УН. Успели смо да број смањимо за 18 и спустимо га испод кључног броја од 97“, рекао је Старовић.

Србија је, како је нагласио, посвећена поштовању свих обавеза прихваћених на међународном плану, било Бриселског или Вашингтоноског споразума – чији је кључни део двоструки мораторијум. Подсетио је да то значи да ће Србија супсендовати активности на „отпризнавању“ независности КиМ, а Пришстина се суждржати од тражења подшке за чланство у међународним организацијама.

Државни секретар је нагласио да ће Србија до последњег слова и дана поштовати договор.

Додао је да смо се надали да би ако би постојала добра воља Приштине и међународне заједнице тај меораторијум могао да буде продужен.

„Али такве воље нема у Приштини, али ако прекрше до 4. септембра или одлуче да га се не придржавају после, бићемо спремни за тако нешто“, рекао је он и нагласио да не би могао да говори о земљама које би промениле став по питању призања косовске независности због посвећености споразуму потписаном у Вашингтону.

„Не могу да говорим о броју земаља које би можда могле да преиспитају погрешне одлуке, ако би ствари кренуле у том правцу који не желимо, број земља које би преиспитале и повукле било би далеко, далеко већи у односу на број држава које би можда одлучиле да признају независност Косова после толико година“, рекао је он.

На питање да ли САД или ЕУ имају већи утицај на КИМ, Старовић каже да је сасвим јасно да је утицај САД далеко већи од утицаја ЕУ из више разлога, између осталог, и зато што је ЕУ перспектива Пришитине и даље неизвесна. ЕУ је изгубила велики део кредибилитета на западном Балкану, рекао је он и подсетио на Солун и Самит 2003. године када нам је дато обећање да ћемо постати чланице ЕУ.

„Али беба која је тада рођена данас има 18 година, а ми смо ту где јесмо. КиМ није добила ни визну либерализацију иако им је то обећано пре 10 година, а испунили су, морамо признати, 95 захтева“, рекао је Старовић.

Додао је да нема бољег примера од Северне Македоније која је променила и име, а ту је где јесте.

„Нама замерају неусклађеност спољне политике са политком ЕУ, али мој одговор на све то је наравно да смо привржени да проценат усклађености повећамо, али не тако што ћемо увести санкције Русији или осуђивати Кину због свега и свачега“, рекао је Старовић. Он је додао да је тешко објаснити грађанима зашто је то тако важно када видимо да је Северна Македонија своју политику ускладила 93 одсто, Црна Гора и Албанија 100 одсто, али им ни то не отвара врата ка пуноправном чланству ЕУ.

„Није одрживо“

Старовић је изјавио да је рано говорити да ли је високи представик у БиХ Кристијан Шмит дошао као пријатељ, као што каже, и нагласио да ће се то видети из извештаја које ће Србија тражити на основу Дејстонског споразума.

„Председник Александар Вучић најавио је да ће Србија, када је реч о деловању Шмита, искористити први пут право из Дејтонског споразума да тражимо редовно извештавање и на основу тих извештаја ћемо се одредити према његовом деловању“, рекао је Старовић за ТВ Тањуг упитан да ли се Шмиту може веровати када каже да долази да служи народима БиХ.

Додао је да се то што је Шмит захвалио Инцку на покретању закона о забрани негирања геноцида не може оценити као пријтељски гест, имајући у виду и став Београда да је тај потез дубоко погрешан и лош.

„У БиХ је потребно градити суживот, а потез високог представника томе није допринео, биће нам много теже да тај циљ достигнемо у будућности“, рекао је Старовић, који је на питање да ли и ко стоји иза Инцковог потеза рекао да он сигурно није направљен тек тако, “да није спонтан већ пажљиво осмишљен и промишљен“.

„Чак је Инцко и они са којим се консултовао био свестан последица које се дешавају пред нашим очима“, рекао је Старовић.

На питање шта Београд може да учини и помогне РС као и у смираивању тензија, Старовић каже да је најважније задржати принципијелне ставове који недвосмислено говоре да Србија подржава територијални интегритет БиХ из Дејтонског споразума, што укључује и неповредивост постојања РС.

„У тим оквирима морамо да наставимо да пружамо подршку нашем народу у РС и да радимо на историјском помрирењу два народа“, рекао је он.

Према његовим речима, ако успемо да одагнамо страхове и једне и друге стране – Бошњака да ће неко наруштити БиХ, а Срба да ће укинуту РС – то би нас довело корак билже стаблизацији БиХ и читавог региона, што, како наглашава, преставља и врховни политички интерес Србије.

Старовић каже да се боји да не постоји довољно свести на Западу о запаљивости ситуације у БиХ.

„Ту су се многи прерачунали да ће своје циљеве моћи да остваре наметањем одлука против јасно исказане воље читавог народа који је и конститутиван у БиХ“, рекао је он и нагалсио да сви морамо да радимо на стабилизацији прилика и да указујемо да се једностраним мерама то не може постићи.

Старовић је рекао да ситуација не може и неће бити одржива на дужи период и додао да је битно не дозовлити било какву врсту ескалације.

„Чињеница је да после погрешне одлуке Инцка нема повратка на старо. Чини ми се да је покренута спирала догађаја за које је тешко претпоставити како ће се завршити и на којим основама ће се успоставити нова политичка равнотежа“, рекао је он и оценио да су тензије највеће од завршетка рата.

Једино добро је то што постоји високо сагласје у парламенту РС, рекао је Старовић и изразио наду да ће се такво деловање очувати и дати снагу политичком гласу Бањалуке.

На питање да ли Бањалука може да нађача Сарајево у овој ситуацији, каже да не би волео да говори о нађачавању и оценио да је потребно да се успостави већи ниво разумевања. Каже да је важно да српска страна схвати колики је то бол за Бошњаке то што се десило у Сребреници и да нико то не би смео да негира.

„Та комисија је описала све ужасе тих злочина“, рекао је Старовић и додао и да Бошњаци морају да разумеју да Срби не могу да прихвате наратив који се форисра да би се наметнула стигма једном страдалом народу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг