Србија

УДАРНА ВЕСТ! Медији преносе: Ово је Министарство просвете проследило школама

Београд — Министарство просвете послало школама план режима рада за почетак нове школске године.

Како пишу Новости, нова школска година требало би да почне редовно у свим школама у Србији 1. септембра. Часови ће трајати 45 минута, а одељења се неће делити, већ ће сва деца заједно сести у клупе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након тога пратиће се епидемиолошка ситуација по образовним установама, а школе ће се, зависно од броја заражене деце, разврставати у три зоне – зелену, наранџасту и црвену – по принципу семафора.

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано – један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу. Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака – па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен број заражених ученика.

Овакав режим рада, како сазнају Новости, садржан је у предлогу који је сачинило Министарство просвете, поводом почетка нове школске године. Предлог ће бити упућен Кризном штабу, а он ће га разматрати на следећој седници, која се најављује за понедељак или уторак.

„Задњу реч имаће Кризни штаб. Могуће је да ће бити унете промене у овај предлог, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела. Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље“ наводи саговорник Новости.

Иначе, како би овај систем функционисао, директори ће бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано. До сада је пракса била да школа пошаље предлог Министарству просвете које је доносило коначну одлуку.

Иначе, једна од новина од 1. септембра, односи се и на комбиновани модел наставе, па тако више неће бити могуће да деца иду једну недељу на наставу, а једну да часове прате од куће, већ ће се мењати на дневном нивоу – један дан иду у школу, а следећи ће седети испред телевизор, што је важило током прошле школске године за средњошколце.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс