Србија

УДАРНА ВЕСТ! Медији преносе! Повлаче се и из Србије

Министарство пољопривреде добило је обавештење од ЕУ да је на тржишту Србије присутан спорни сладолед, као и неколико слаткиша који нису безбедни за употребу.

Како преносе медији, наложено је повлачење спорних производа са нашег тржишта и забрана увоза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о сладоледу који је увезен из ЕУ, и производима попут M&M, Snickers и Twix.

„Дана 2. августа 2021.године, од стране система за брзо обавештавање Европске уније /RASFF добили смо обавештење бр. 2021.3976 као додатну информацију да сладолед увежен из ЕУ садржи стабилизатор Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800′ – etil oksid, изнад дозвољених граница, који је детектован у Шпанији. Број лота адитива који је уграђен у сладолед је 0013925497. У питању су производи под називом M&M, Snickers и Twix, увезени из Француске у више ЕУ земаља, а за Србију увозници су Фриком и Mark Balkan Ist Nami“, наведено је.

Управа за ветерину је одмах предузела све неопходне законске мере, као што су повлачење спорних производа са тржишта Србије и забрана увоза до спровођења истраге.

Подсетимо, из Хрватске, тачније из тамошњих продавница, повучено је неколико врста производа због спорног пестицида, а ово је донекле епилог те приче, мада вишефазни развој тек предстоји. Мало након тога, исти потез је повукла и Босна и Херцеговина.

Међутим, јуче је из Министарства пољопривреде Србије саопштено да у нашој земљи нема воћних јогурта и сладоледа који су повучени са хрватског тржишта због присуства пестицида етилен оксида. Ствари су се очигледно у међувремену промениле.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић потврдио је данас да су и у Србију стигли пакти сладоледа M&M, Snickers и Twix, који садрже прекомерно пестициде и већ их уништавају.

Како је рекао, RASFF, европски систем за безбедност хране, обавестио их је јуче да у систему имају проблем с одређеним серијама појединих врста сладоледа и да су неке стигле и до нас. Нагласио је да је ветеринарска инспекције одмах поступила по овом обавештењу и из магацина повукла све проблематичне сладоледе, те да се ради на њиховом уништавању.

Још се истражује да ли су сладоледи из те серије и већ негде у продаји, па да се повуку и униште, рекао је Недимовић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92