Србија

УДАРНА ВЕСТ! Вучић се хитно огласио: Ми доносимо закон до 15. септембра!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са руководством Републике Српске.

Председник Србије рекао је да је данас посебан дан, када обележавамо годишњицу злочиначке операције „Олуја“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да је врх Републике Српске саслушао по питању ситуације у региону и БиХ, посебно имајући у виду наметнуте одлуке Инцка.

„Став Србије је да наметнуте одлуке никада нису добре, већ да се одлуке доносе у договору, што је у духу Дејтонског споразума – рекао је Вучић. Истиче да је Србија изразила жељу да се Дејтун поштује, да се сачува мир и стабилност, те да Србија поштује БиХ и РС унутар БиХ“.

Разговарано је, каже, о инфраструктурним пројектима, о изградњи аутопута Београд-Сарајево, као и о енергетским пројектима.

Вучић је рекао да ће Србија наставити да пружа помоћ РС, посебно општинама Дрвар, костајница, Дубица и Невесиње.

„Ускоро ће, надам се, грађани моћи да виде бољитак за себе и своју децу“, каже Вучић.

На данашњем састанку са представницима РС договорено је да до 15. септембра буду донети нацрти закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, који ће донети исту нормативу у Србији и РС, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након састанка, нагласио да до Дана јединства, треба да се донесу нацрти закона, како би се ишло на уређење школских програма из најважнијих предмета, посебно историје, географије, српског језика и књижевности, чиме би школе у Србији и РС имале исти садржај.

„Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Немци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност“, поручио је он.

Додик је казао да је на састанку било речи и о актуелној ситуацији у БиХ.

„Србија је гарант мира, посвећени смо миру, али страни фактор у БиХ уперен је ка уништавању идентитета и ентитета. Ми не можемо да рачунамо и да верујемо у намере које су увек ишле на деградирање наших права и Дејтона. Не можемо да прихватимо легитимитет човека који се сада представља као високи представник јер жели да направи чврсту границу на Дрини. Не желимо централизацију БиХ и супротстављање Србији без икаквог разлога. То би било на штету свих нас, као што је на штету противљење приступању мини Шенгену“, каже Додик.

Додик је истакао да је РС посвећена изградњи мира и да не тражи ништа што нису њена уставна права.

„Желе да нам разграде ентитет и да нам разруше идентитет у РС. Никада већи степен разумевања и схватања ситуације нисмо имали у Србији као сада. Никада већи степен помоћи такође нисмо имали“.

Додик је нагласио да су захвални и да верује и да Србија има обавезу да их чује и да им помогне.

Подсетимо, састанку је присуствовао српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и председник Владе РС Радован Вишковић. У разговорима учествују председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић, министри Никола Селаковић, Александар Вулин, Синиша Мали.

Вучић је најавио састанак са политичким представницима Срба у БиХ после одлуке бившег високог представник Валентина Инцка да измени кривични закон и забрани и кажњава негирање геноцида. Инцкове измене закона Скупштина Републике Српске прогласила је “непримењивим“, а политичке странке у РС су одлучиле да бојкотују институције у БиХ.

Вучић је раније рекао да Београд пажљиво прати ситуацију у Сарајеву и Бањалуци уз оцену да је атмосфера у БиХ “најузаврелија“ од Дејтонског споразума и да Србија не може да остави РС у економском или било ком другом проблему.

Додик је уочи састанка у Београду рекао да ће бити разговарано о сложеној политичкој ситуацији у БиХ, али и о наставку реализације кључних заједничких пројеката као што су хидроелектране Бук Бијела, изградња ауто-пута од Бијељине до границе на Рачи и изградња Аеродрома Требиње.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92