Свет

УДАРНО! Председник се обратио нацији – Почели смо ризичну операцију!

Амерички председник Џозеф Бајден обећао је да ће сви Американци који то желе бити евакуисани из Аганистана, а до сада је то омогућено за око 13.000 њих

Бајден је изјавио и да је велика евакуација Американаца и авганистанских савезника из Авганистана ризична операција, као и да не може да предвиди развој ситуације у Авганистану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бајден је током обраћања из Беле куће рекао да су САД у блиском контакту са талибанима како би авганистанским држављанима који су сарадници САД омогућио приступ аеродрому у Кабулу, преноси Ројтерс.
Суочен са бујицом критика због начина на који је поступао са повлачењем америчких трупа, Бајден је саопштио да не може да обећа коначан исход у Авганистану, где су се САД 20 година бориле против исламистичке организације.

Председник Бајден се осврнуо на „паузу“ у евакуационим летовима из Кабула, рекавши да је то учињено како би „били сигурни да можемо да обрадимо евакуисане особе које стижу на транзитна места“.

Си Ен Ен је известио раније да ниједан амерички авион за евакуацију није напустио кабулски међународни аеродром Хамид Карзаи најмање осам сати.

Стране силе покушале су данас да убрзају евакуацију након извештаја о одмазди талибана над људима који су радили са снагама предвођеним САД или претходном владом коју је подржаво Запад.

Према НАТО, укупно је више од 18.000 људи одлетело до сада са аеродрома у Кабулу, откако су талибани заузели главни град, али се западне владе суочавају са критикама због непредвиђања тако хаотичне ситуације или непружања довољне помоћи у таквим околностима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Танјуг