Србија

УДАРНО! Ускоро провера свих 600.000 плата у јавном сектору: Стиже нови систем, ко је први „на удару“?

Београд — Ускоро стартује потпуно нови систем који ће пратити и ставити под лупу свих 600.000 плата у јавном сектору, као и све друге исплате накнада из буџета.

Нови систем обухватиће више од 10.000 корисника државних пара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По први пут на једном месту постојаће тачна евиденција о свим исплатама радницима из државне касе, па ће се у секунди долазити и до њихових плата, али и и до накнада за учешће у различитим одборима које су често и веће од саме зараде.

На пројекту ће директно радити око 3.000 људи, а цео систем у јавни сектор биће увођен фазно. Практично, прве промене треба очекивати у сектору рада, запошљавања и социјалне политике, а затим у секторима културе и правосуђа. У другој фази нови обрачун зарада и њихова боља контрола биће уведени у сектор просвете, а након тога и у здравство.

У последњој фази пројекта пројекат ће добити и локалне самоуправе и и све то биће завршено у наредних годину и по дана односно до краја 2023. године.

Нови пројекат, који је део договора са ММФ-ом, омогућиће потпуну контролу зарада и праћење запошљавања у јавном сектору, боље планирање буџета корисника јавних средстава у делу који се односи на плате.

То практично значи да ће бити контролисани расходи и извршене исплате за све запослене у јавном сектору у реалном времену, а самим тим отклоњена је могућност грешке у обрачунима зарада пре њихове исплате, као и све евентуалне злоупотребе.

Плате у јавном сектору веће за 100 евра

Плате код више од 600.000 запослених у јавном сектору тачно су за 100 евра веће него код оних који раде код приватника. Износе 73.277 динара, наспрам 61.529 колика је просечна зарада у приватном сектору, пише Блиц.

Најмање су код предузетника – њихов „просек“ је 33.358 динара, што је готово половина од званичног.

Просечна плата у јавном сектору у Србији у мају ове године била је 65.025 динара, док према најновијим подацима Републичког завода за статистику половина запослених у Србији зарађује највише до 46.869 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс