Свет

Ужас! ДВОЈЕ ЉУДИ УМРЛО ПОШТО СУ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ ЗА КОЈУ СЕ СУМЊА ДА У ЊОЈ ИМА МЕТАЛА: Зна се произвођач!

Фото: Pixabay.com

Две особе су умрле у Јапану пошто су примиле дозе Модернине вакцине против короне из серије која је суспендована због тога што су неке од бочица биле контаминиране непознатим материјалом.

Жртве су биле у тридесетим годинама, а обе су примиле другу дозу Модернине вакцине која је направљена на једном од три производна места која су суспендована у четвртак, саопштило је Министарство здравља Јапана у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истрага о узроцима смрти је у току.

Јапан је повукао из употребе више од 1,63 милиона вакцина пошто је домаћи дистрибутер, Такеда, упозорио владу на „страни материјал“ пронађен у 39 некоришћених бочица. Све контаминиране дозе су произведене у шпанској фабрици којом управља шпанска фирма Рови, из које је саопштено да је серија из које су проблематичне бочице испоручене искључиво Јапану.

Састав непознате супстанце није одмах био познат. Ипак, јапански ТВ канал НХК је известио да су неке од доза контаминиране честицама метала, цитирајући извор из Министарства здравља.

Вакцине из залихе која је потенцијално контаминирана су послате на 863 вакцинална пункта у Јапану.

Таро Коно, министар задужен за имунизацију становништва у Јапану, рекао је у петак да је већ извршено више од 500.000 вакцинација дозама из сумњивих серија. „Чини се да нема великих бездедносних проблема у овом тренутку“, рекао је Коно тада.

Модерна је најавила истрагу проблема, а европска егенција ЕМА је најавила сопствену истрагу, како би се утврдило да ли је компромитована и нека европска серија вакцина.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо