Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Стиже новац од акција, на рачуну око 10.000 динара

Грађани који поседују акције компаније НИС ускоро ће добити дивиденду од 5,2 динара за сваку деоницу односно око 26 динара за пет акција, колико смо добили од државе пре десет година. Они који имају више акције, а немали је број грађана који их је у међувремену купавао, добиће од компаније више новца.

Акционарима ће 31. августа бити исплаћена једна милијарда динара у ове сврхе односно бруто дивиденда од 6,14 динара по акцији. Грађани који имају у власништву акције НИС добиће дивиденду умањену за 15 одсто пореза, што је око 5,22 динара по акцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Право на дивиденду имају акционари који су били уписани у књигу акционара на дан 19. јун.

Акције НИС, подсетимо почетком 2010. године добило је 4,8 милиона грађана, а свако од њих добио је по пет акција ове нафтне компаније.

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и реченица да хоћете да подигнете новац по основу дивиденде од акција НИС. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

С друге стране, новац од акција могу да добију само уколико деонице продају, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају.

На рачуну 10.000 динара

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 10.000 динара.

Једна акција НИС на Београдској берзи данас вреди 614 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.100 динара. Акција Аеродрома вреди 1.080 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком Србија сваком грађанину су уплатили по укупно 4.700 динара.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

Извор: Блиц