Србија

Велика туга у Србији! ПРЕМИНУЛА МИРЈАНА СТЕФАНОВИЋ!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Српска књжевница Мирјана Стефановић преминула је у 82. години, саопштено је из Српског књижевног друштва. Стефановић је живела у Нишу, Косанчићу и Новом Саду, а од 1951. и у Београду.

Школовала се у Новом Саду, Београду и Делхију (Индија) и била је магистар енглеске књижевности. Године 1966. и 1967. радила је као новинар сарадник на Трећем програму Радио-Београда, а од 1967. до 1973. била новинар редактор у Дечијој редакцији Радија. Од 1974. до 1991. била је уредница у издавачкој кући „Нолит“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Основала је и 16 година водила библиотеку Распуст, у којој је објавила преко 50 књига за младе изабраних из светске и домаће књижевности. Учествовала је у уређивању савремене поезије и била уредница библиотеке Занимљива наука. Била је главна уредница едиције „Прва књига Матице српске“ (1974-1979) и члан редакције „Летописа Матице Српске“ (1982-1983).

Међу њеним најпознатијим делима истичу се збирке „Помрачење“, „Искисли човек“, „Одломци измишљеног дневника“, као и дечије књиге „Влатко Пиџула“, „Енца са креденца“, „Шта ради ова фота“ и „Секино сеоце“. Добитница је многих књижевних признања у земљи и региону.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор Еспресо.рс/Танјуг