Свет

ВЕЛИКО ЗЛО СЕ НАДВИЈА! Стравично упозорење на опасност неслућених размера, Руси у приправности!

Авганистан ризикује да склизне у дуготрајни грађански рат у пуној величини усред одсуства напретка у мировним преговорима, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН у петак.

– Јасно је да не постоји војно решење за авганистанску ситуацију, али, у садашњој ситуацији, с обзиром на одсуство напретка на преговарачком путу, изгледи да Авганистан склизне у пуне размере и дуготрајни грађански рат, нажалост, су очајна стварност. Стога је најважнији данашњи циљ брзо покретање суштинских преговора – рекао је Небензја, преноси Sputnik International.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски изасланик изразио је наду да ће предстојећи разговори о Авганистану у Дохи, као и проширени формат „Тројка плус Пакистан“ дати додатни подстрек процесу политичког решења

– Уверени смо да је сада важније него икад да се обједине сви међународни и регионални напори и да је потребно предузети све мере да се пронађе разумно решење узимајући у обзир интересе свих етничких и верских мањина – рекао је он.

Претња земљама Централне Азије

У исто време, руски дипломата је нагласио да је Москва забринута због ескалације насиља у Авганистану које би могло измаћи контроли. Ситуација је такође изазвала забринутост суседа Кабула у Централној Азији.

– Ризик да се борци инфилтрирају у регион под маском избеглица не може, а да не изазове забринутост код наших суседа из Централне Азије. Ми смо у редовном контакту са свих пет земаља Централне Азије – рекао је руски дипломата.

Насиље се наставља у Авганистану неколико недеља, а талибани су започели офанзиву на читав низ градова. Извештаји кажу да милитантна група сада контролише више територије него што је то било 2001. године, када је срушена током инвазије коју су предводиле САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com