Регион

ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ! Невакцинисани од сутра не могу ни у башту кафића и ресторана

У Северној Македонији од сутра ће за улаз у угоститељске објекте, на концерте или спортске догађаје бити обавезна потврда о вакцинацији или о прележаном ковиду 19.

Према одлуци владе у Скоплју, због убрзаног ширења вируса од 16. августа је забрањен рад затворених делова угостителјских објеката, а за седење у отвореним деловима кафића, ресторана и клубова старији од 18 година ће морати да имају потврду о бар једној примлјеној дози вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Угосителјске објекте ће моћи да посећују и грађани са потврдом о прележаном ковиду, али само 45 дана након прележане болести, после чега ће морати да имају потврду о вакцинацији као и сви остали.

Та обавеза ће важити за све објекте који примају више од 30 гостију, а угостителји су обавезани да организују редарску службу која ће то контролисати.

Влада је најавила појачане контроле како би се нове рестриктивне антиковид мере стриктно поштовале, а предвиђене су новчане казне. За грађане који немају протврду или имају лажну казна је 250 евра, за правно лице од 2.500 до 30.000 евра у зависности од величине објекта, а за одговорно лице 1.500 евра.

Поред одласка у кафиће, ресторане или ноћне клубове, ковид сертификат ће бити неопходан и за

све врсте прослава, које се могу организовати само на отвореном као и за концерте, семинаре, конференције, културне и спортске догадјаје.

Рад ноћних клубова, дискотека, барова и далје је ограничен на 50 одсто капацитета отворених делова и могу да приме највише 1.000 посетилаца, уз поштовање постојећих антиковид протокола.

Извор: Танјуг