Србија

ЗАКАЗАНА ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ово ће бити главне теме

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса биће одржана у уторак у Палати Србије.

Подсећамо, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Предраг Кон изјавио је јуче да је у међувремену донета одлука о школа, односно да ће ђаци од 1. септембра нормално кренути на наставу, али да имају обавезу да носе маску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од тема на седници биће и како повећати степен вакцинације, зауздати делта сој који је заразнији од свих, али на срећу, не даје као вухански и британски тешку крвну слику, пише Телеграф.рс. На клиничарима је и да објасне зашто међу оболелима има и оних који су већ прележали корону, као и оних који су вакцинисани.

Медицински део штаба је сагласан да је четврти талас корона вирус почео пре него што се очекивало – у септембру, као и да су за њега криви летовања и славља.

На питање да ли већ сада можемо да очекујемо да се смањи дозвољен број људи у затвореном простору као и на отвореном, можда и скраћење радног времена угоститељскх објеката, каже да ова друга опција још није виђена на столу што не важи за прву.

– Скупови су највећи проблем. На нама је да видимо и да ли ће се овај талас изазван летовањем и слављима прелити, или ће се зауставити. Радно време угоститељских објеката није спорно ако се у њима поштују мере. Инспекција мора да ради свој посао – објашњава наш извор.

Напомињу и да је сада апсолутно доминантан делта сој корона вируса који је у нашој земљи дијагностикован почетком јула.

Број оболелих, како је изјавила докторка Невенка Павловић, начелник епидемиологије и микробиологије и заменик директора Градског завода за јавно здравље Београда расте уназад 35 дана. Чланица штаба проф. др Тања Јовановић каже да је јасно да је талас који је очекиван у семптебру, почео у августу, а државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, да 95 одсто нових заражених има делта сој.

Министар здравља Златибор Лончар данас је одржао састанак са директорима ковид болница, најавио отварање нових ковид амбуланти и том приликом је изјавио да смо „једну шансу пропустили за вакцинацију, јер сада имамо нове сојеве, па не знамо како ће вакцине реаговати нањих“.

Корона вирус је, према данашњим, најновијим информацијама, у последња 24 сата потврђен код 1.242 особе, а истовремено је од последица ове болести преминуло 8 пацијената. Тестирано је 8.101 особа. На респиратору је 31 пацијент.

Извор: Телеграф