Русија

Запад у неверици! Потврђено је! СТИЖЕ ДОГОДИНЕ! Шојгу о једном од најстрашнијих оружја

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Русија је спремна за почетак пробних летова нове супертешке интерконтиненталне балистичке ракете на течно гориво (ИЦБМ), потврдио је министар одбране Сергеј Шојгу. Очекује се да ће пројектили ући у употребу 2022. године.

„Летна испитивања ће почети ове године и требало би да буду завршена 2022. године. Следеће године прва серија би требало да ступи у службу ракетних стратешких снага“, рекао је Шојгу током посете Заводу „Красмаш“ у Краснојарску у Сибиру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова РС-28 „Сармат“ ракета може да носи 16 бојевих глава. Напредни систем на течно гориво базиран у подземним силосима требало би да замени ракету Р-36М/Р-36М2 „Војвода“.

Нова ракета ће моћи да гађа циљеве преко Северног или Јужног пола, заобилазећи сваки одбрамбени систем који користи потенцијални непријатељ.

Због свог готово неограниченог домета, ракета „Сармат“ може гађати циљеве у било ком смеру. Такође има врло кратку фазу лансирања, што отежава непријатељским одбрамбеним системима да их пресретну у тој фази.

„Сармат“ ће бити опремљен широким спектром моћних бојевих глава, укључујући хиперзвучно наоружање и најнапреднијим системима за продор кроз ракетну одбрану. Оперативни домет „Сармата“ је 18.000 км.

Маса ракете је 208,1 тона. Има носивост преко 10 тона и капацитет горива од 178 тона. Дужина пројектила је 35,5 метара, пречника три метра. Корисни терет обухвата више пројектила који могу независно гађати више мета.

Тренутно руске стратешке ракетне снаге имају у функцији седам врста ракетних система, укључујући системе са фиксном локацијом (Војвода, Стилето, Топољ-М и Јарс) и мобилне (Топол-М, Топољ и Јарс). У блиској будућности у плану је опремање ракетних јединица системима „Сармат“, „Авангард“ и „Јарс“.

Данас је Р-36М/Р-36М2 „Војвода“ (са преко 40 лансера) најмоћнија интерконтинентална балистичка ракета у Русији. Направљена је у Совјетском Савезу и оперативна је од касних 1980-их. Ракета „Војвода“ је тешка 211 тона и може носити 10 нуклеарних бојевих глава од по 0,5 мегатона на удаљеност од 11 000 км (16 000 км ако је опремљена једни пројектилом). Са вераватноћом одступања од пола километра, пројектил је прилично прецизан.

„Војвода“ је дизајниран за уништавање свих врста циљева заштићених напредном ПВО, укључујући и у борбеним условима, а дејство је загарантовано чак и ако је непријатељ погодио подручје лансирања пројектила са више нуклеарних бојевих глава.

Очекује се да ће систем Р-36М2 остати на борбеним дужностима у два пука у ваздушним базама Домбаровски у Оренбуршкој области и Ужуру у Краснојарској области још неколико година. Нови „Сармат“ ће бити распоређен на истим локацијама.

„Сармат“ може испоручити неколико врста бојевих глава, укључујући „Авангард“ – хиперсонични пројектил. Способан је да уништи циљеве потенцијалног непријатеља хиперсоничном брзином и пружа велику управљивост у погледу курса и надморске висине. Ниједан од потенцијалних противника Русије нема противмере овим системима, нити ће их вероватно развити у догледној будућности.

САД такође раде на новој интерконтиненталној балистичкој ракети. Ратно ваздухопловство САД склопило је уговор у износу од 13,3 милијарди долара са компанијом „Нортроп Граман“ о развоју интерконтиненталне балистичке ракете копненог базирања за јачање својих стратешких нуклеарних снага. Намера им је да замене ракету „Минутмен III“ којa је још увек у употреби.

Очекује се да ће пробно лансирање нове стратешке балистичке ракете назване „ГБСД“ бити одржано крајем 2023. године.

У САД-у, демократе и заговорници неширења наоружања, дуго критикују нови ракетни програм. Они сматрају да су очекивани трошкови модернизације америчких нуклеарних снага, чија је тренутна цена 1,2 билиона долара, једноставно превисоки. Уместо тога, они предлажу да се истражи могућност продужења радног века ракете „Минутмен III“.

Што се тиче нове руске ракете, министар Шојгу је рекао да верује да је фабрика „Красмаш“ спремна да испуни дугорочни уговор о испоруци ракета „Сармат“ руској војсци.

 

Извор: vostok.rs