Свет

Запад у шоку! Земан очитао лекцију НАТО пакту: „ОСТАВИТЕ РУСЕ НА МИРУ, ЗНАМО КО ЈЕ ПРАВИ НЕПРИЈАТЕЉ“

Фото: јутјуб

ЧЕШКИ председник Милош Земан је рекао, након пада Кабула и бежаније из Авганистана, да непријатељ НАТО пакта није Русија већ међународни тероризам.

Сличну изјаву је у новембру прошле године дао и француски председник Емануел Макрон, који је позвао челнике НАТО да преусмере фокус са Русије и Кине, истакавши да је тероризам „заједнички непријатељ“ за цео свет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земан је критиковао НАТО због неуспеха у Авганистану, али је напоменуо да подржава рат и борбу против исламског тероризма. Он каже да је и Доналду Трампу и садашњем председнику САД Џоу Бајдену рекао да је повлачење трупа из Авганистана кукавичлук, и додао да је легитимитет постојања тог војног блока под знаком питања.

Подсетимо, Милош Земан због својих ставова који се могу протумачити као проруски одудара од већине политичара западне и централне Европе. У мају ове године, током посете председника Србије Александра Вучића Чешкој, Земан се извинио за бомбардовање Југославије, и додао је да је агресија НАТО пакта била незаконита.

Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности СБ УН, па у том смислу је и било незаконито – рекао је Земан одговарајући на питање да ли је његово извињење било лично, како га је тада оценио чешки министар спољних послова.

Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља након што је почела офанзива талибана на велике градове.

Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.

 

Извор: Новости.рс