Србија

АЛАРМАНТНЕ КОРОНА БРОЈКЕ: Ово је најновији пресек стања у Србији

Најновији корона пресек у Србији.

У претходних 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 20.443 грађана, од којих је новозаражено 5.069.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преминула су 23 пацијента, а на респираторима у болницама широм Србије налази се 121 оболелих.

Подсетимо, дан раније на корона вирус тестирано је 16.449 грађана, од којих су 4.103 била новозаражена.

Корона статистика у минулом периоду кретала се од 3.000 до 3.500, у недељу је тај број био нешто нижи, да бисмо према последњем пресеку забележили чак 4.103 заражених. Лагано расте и број људи на респираторима, док болничке капацитете углавном попуњавају невакцинисани грађани.

Многи се питају шта чека Кризни штаб и зашто не уводи нове мере, када су, поређења ради, у марту ове године, због 4.000 новозаражених дневно радиле само апотеке, бензинске пумпе и продавнице прехрамбене робе. Док на једној страни имамо оне који се противе сваком виду увођења нових мера, док паралелно са својим ставовима не желе вакцину, ту су и они који се питају зашто нема мера када бројке расту?

Одговор су дали у Министарству здравља, а државни секретар Мирсад Ђерлек открива у ком смеру размишља Кризни штаб и да ли ће бити нових мера, с обзиром на то да су најаве лекара да ће и наредне две до три недеље порасти број заражених. Како каже, већ је поприлично извесно увођење ковид пропусница и редукција броја људи на окупљањима.

– Прошле године смо се против короне борили епидемиолошким мерама, а ове године имамо најјаче оружје које постоји у свету против заразних болести, а то је вакцина. Прошле године морали смо да потежемо за јачим и репресивнијим мерама, ове године би требало да будемо вакцинисани. Да смо наставили онако добро као на почетку, ми бисмо до сада завршили са короном – објашњава државни секретар.

Да ли ће бити нових мера и како ће се држава даље борити против короне?

Др Ђерлек објашњава да су ковид пропуснице извесна опција, али и да ће се смањити број људи на окупљањима. У овом тренутку могуће је окупити највише 500 људи, али тај број ће бити мањи, додаје он. Како каже у разговору и додаје да је држава све урадила и све чини да заштити своје грађане, али да не може сама, те је неопходна већа колективна одговорност.

– Држава се бори од самог почетка и наравно да ће увек чинити и учинити све да сачува живот сваког грађанина. Ми свакодневно пратимо ситуацију у свим регионима, на дневном нивоу, и наравно да размишљамо шта и како даље. Свакако да не можемо дозволити мање одговорним људима да продуже агонију и да корона вирус у Србији остане још неколико година. Док још није касно, хајде да се вакцинишемо, да подигнемо колективни имунитет, јер сада нам треба 80 одсто вакцинисаних. Бићу искрен, озбиљно се размишља о ковид пропусницама о којима очекујем да ће бити речи на следећој седници, такође, биће редукован и број људи на окупљањима. Тако да се не бих се сложио са неким дискусијама да је то дискриминација, да одвајамо невакцинисане од вакцинисаних, не, заиста ми смо показали као држава да нисмо за дискриминацију чим смо пустили да вакцине буде добровољне. Оно што би се само тражило је или да сте вакцинисани, или да сте прележали ковид или да само пружите неки доказ да нисте заражени, то је све – каже Ђерлек.

Епидемија се побеђује вакцином, а не мерама

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек објашњава да је важно да грађани то схвате и примене. Како додаје, држава је све учинила да помогне становништву и пружила услове, али је неопходно да и грађани схвате да је ова борба заједничка.

– Јасна је ствар да вакцина спасава животе и то морамо прихватити, зато морамо радити више на едукацији људи, јер епидемија се побеђује вакцином, а не мерама. Ми у овом тренутку ако имамо вакцину, не морамо имати ригорозне мере. Прошле године имали смо само то, тада нисмо имали вакцину у рукама, ми смо морали да посежемо за мерама, и зато нам је и смртност мања од 1 одсто. Морамо да водимо рачуна и о менталном здрављу грађана, људи морају да функционишу, а потребна је и економија. Здравље и економија иду једно с другим – каже Ђерлек и додаје да је потребна већа колективна одговорност.

Шеклер: Жаришта су стадиони и журке, а не школе

Основна жаришта корона вируса тренутно су препуни стадиони и журке на којима се појављује велики број људи без маске, казао је за РТС вирусолог др Миланко Шеклер.

Ипак, др Шеклер каже да је важно да се наставници у школама вакцинишу и то пре свега због сопствене безбедности.

– Ти људи који раде у просвети, а који нису вакцинисани угрожавају сопствено здравље и живот. Они се сада налазе у ситуацији да релативно лако могу да се инфицирају од деце – казао је др Шеклер.

Истакао је и да не мисли да су школе у овом тренутку жариште корона вируса, већ велика весеља и препуне спортске сале без епидемиолошких мера. Људима се, каже др Шеклер, када све то виде, пробуди инат.

– Онда кажу „ето, деца иду у школу, треба да носе маску, а нико не носи маску ни на утакмицама, ни на прославама, ни познате личности, а зашто бих морао ја, терет да буде на обичном, малом човеку“. То не сме да се догоди, закон мора да буде исти за све – казао је Шеклер.

Извор: srbijadanas.com