Србија

Алармантно! ЛЕКАРИМА НАРЕЂЕНО ДА ХИТНО ПРЕКИНУ ОДМОР! Ево када се у Србији очекује најгори удар короне до сада!

У другој половини септембра Србију очекује најјачи удар короне до сада, а број заражених доћи ће и до 8.500 дневно, драматичне су прогнозе стручњака за информационе технологије Петра Кочовића, који израчунава ток епидемије!

Посебно брине што ће, према овим прогнозама, брзина броја заражених оборити досадашњи рекорд од 7.999 заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да нам је експлозија короне пред вратима, показују и јучерашњи подаци Министарства здравља и Института „Батут“. За само 24 сата регистровано је још 3.346 нових случаја заразе. Забрињава и пораст пацијената на респиратору, али и оних који губе битку са вирусом, јер је само јуче од короне преминуло 15 пацијената.

Најцрњи сценарио

Како каже Кочовић, наредне две недеље су кључне, а само од нашег понашања и темпа вакцинације зависиће исход овог таласа.

– Већ смо јуче прешли бројку од 3.000 заражених. Због све бржег ширења вируса око 20. септембра очекује се и врхунац овог таласа, када ће број нових случајева бити значајно већи од садашњих. Према најновијим прорачунима, у том удару имаћемо од 5.500 до чак 8.500 новооболелих по дану. Ако буде мањи број заражених, онда ћемо се задржати на доњој граници, а ако буде већи, достићи ћемо овај највећи број који нисмо имали од почетка епидемије. Јер највећи број инфицираних до сада био је 7.999, колико смо имали 1. децембра прошле године – каже Кочовић и додаје:

– Већ почетком августа се видело у ком смеру ће ићи епидемија. У 32. недељи, односно од 9. до 15. августа, имали смо скок у односу на претходну недељу од 83 одсто заражених. Тиме је оборен рекорд. Тако да је још јачи удар од јесени све извеснији.

Ситуација алармантна

Заменик директора нишког Универзитетског клиничког центра и координатор ковид-болница у Нишу проф. др Радмило Јанковић напомиње да се ситуација нагло погоршава и да се болнице поново пуне.

– Број пацијената ће се повећавати. И даље је у болницама више невакцинисаних пацијената. Они очигледно диктирају темпо овог таласа, заражавају своје укућане, своје комшије… Морамо бити реални.

Индијски сој се брзински шири међу невакцинисанима, заиста има доста младих особа, нажалост, и мојих колега који нису примили вакцину, неки од њих су и преминули. У овако критичној епидемијској ситуацији не могу ни претпоставити колико ће бити оболелих наредних дана, али очекујем и дупло већи број заражених него сада – упозорава проф. др Јанковић и додаје:

– Само у ковид-болници у Крушевцу тренутно је 320 пацијената, а 44 особе се налазе на јединици интензивне неге. Ситуација се тамо драматично усложњава и више је него јасно да ће свега још неколико дана бити слободних места, тако да скоро све болнице на југу прелазе у ковид режим и већ су отвориле инфективна одељења.

Директор УКЦ „Крагујевац“ наредио радницима да хитно прекину одмор

Директор Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу др Предраг Саздановић издао је наредбу свим запосленима да прекину коришћење годишњег одмора и да се у што краћем року врате на радно место.

– Због повећања броја хоспитализованих пацијената заражених коронавирусом, али и како би се без застоја лечили нон-ковид пацијенти, сви здравствени радници запослени у крагујевачком Универзитетском клиничком центру морају да се врате са годишњег одмора до 6. септембра, а након тог датума неће се више ни одобравати одлазак на одмор – стоји у наредби.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс