Србија

Албанци ће побеснети! ВЛАДИМИР ПУТИН ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ ПОДРШКЕ НАШОЈ ЗЕМЉИ! Ако Србија буде војно угрожена, ми ћемо…

Ако Србија буде војно угрожена на Косову и одлучи да интервенише, може да рачуна на подршку Русије, порука је Владимира Путина коју је пренео српском председнику преко министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Дипломатски извор Српског телеграфа каже да је у току низ повезаних састанака и контаката који јасно указују да је Путин веома јасно ставио до знања Западу да више не може да користи Србију за поткусуривање, као и да провокације из Приштине, каква је Куртијева акција на административним прелазима с таблицама, више неће бити толерисане и добиће јасан одговор из Србије, баш као што су и сада подигнути хеликоптери и авиони српског војног ваздухопловства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је Путину прекипело, најпре је показао Лавров у Њујорку, који је и на састанку са шефом НАТО Столтенбергом и потом с Бајденовим стручњацима за безбедност јасно ставио до знања да Србија више није ничија играчка и да ће одговорити на провокације из Приштине. Тада су први пут подигнути српски мигови, који су долетели до административне границе. А било је чак речи и о покрету српских јединица и тенкова ка југу државе.

Након тога Лавров је такође у Њујорку српском шефу дипломатије Селаковићу јасно казао да Србија може потпуно да рачуна на подршку Русије по питању српских интереса на Косову.

– Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. И оно што је Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на Косову и Метохији – казао је Селаковић.

У исто време када је Лавров разговарао са Селаковићем, у посети српским војним снагама у гарнизону Рашка, надомак Јариња, били су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко да би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Харченко је овом приликом изразио подршку Русије ставу Београда који је усмерен ка деескалацији ситуације на КиМ.

– Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост – рекао је амбасадор Русије.

Амбасадор је указао да је одговорност за насталу ситуацију на привременим институцијама у Приштини и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани.

Он је додао да су на делу провокације и претње упућене на терену Србима који живе на КиМ. Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД, који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини, а сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине.

Притом се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано, истакао је руски званичник.

Стручњак за безбедност Јасмина Андрић каже да је ово доказ доследне подршке Русије Србији.

– У међународним односима Србија се увек ослањала на подршку Руске Федерације. Та подршка је посебно доследна и јака када је у питању једнострано и противправно признање такозване државе Косово. Изузетно је значајна за нас, како принципијелна подршка Русије у Савету безбедности тако и у овако кризним ситуацијама. Да нисмо сами, јасно говори и порука министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да Србија има на кога да рачуна. Русија подржава наше националне интересе, политички правац и садејствује у јачању одбрамбених капацитета, а тиме не може много земаља да се похвали – рекла је Андрићева.

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже да су нови догађаји потврда Путинове политике.

– Подршка Русије, која већ 20 година не изостаје, веома је битна за Србију, било да говоримо о техничко-војној или о дипломатској подршци. Сам председник Путин је више пута истакао да ће увек бити ту ако нам буде потребна било каква помоћ, а ово сад је само потврда тога. Оно што је битно истаћи јесте и то да, уколико ми сами нисмо у стању да бранимо своју земљу, нико други нам не може помоћи. Као некадашњи војник, могу да кажем да, после дужег времена, имамо државника који рационално доноси одлуке и није склон да се уплаши и повуче када се помену западне силе. Јасно је ставио до знања докле иде црвена линија и јасно је рекао шта ће Србија да уради. У овим ситуацијама веома је битно да народ буде хомоген јер је то најјаче оружје. Што се тиче односа снага с Приштином, ми то војно можемо лако решити, али питање је колико је то паметно. Све у свему, Србији је у овом тренутку веома важно да зна да има подршку Русије и да она, уколико буде било потребе за њом, неће изостати – рекао је Каран.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс