Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК: Изговорите молитву светитељки и обавезно урадите ово

Ова светитељка је велики грех откупила стотинама врлина

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан свете преподобне Теодоре која је успела да окаје своје грехе иако је преварила мужа.

Тедора је била светитељка која је живела у петом веку пре нове ере у Александрији. Преварила је свог мужа, а на прељубу је наговорила врачара.

И одмах је поче савест љуто гристи. Ошиша се и обуче у мушко одело, па ступи у мушки манастир Октодекат под мушким именом – Теодор.

Њен труд, пост, бдење, понизност и плачно покајање задивили су сву братију. Оклеветана од неке блудне девице, да је с њом затруднела, Теодора се није хтела правдати сматрајући ту клевету као казну Божју за свој ранији грех. Изгнана из манастира онаседам година проведе пребијајући се по шуми и пустињи, и још уз то негујући дете оне блуднице.

Победила сва вражја искушења: није се хтела поклонити сатани, није хтела примити јело из руку једног војника, није хтела слушати савете свог мужа да му се врати – јер све је то био само призрак ђаволски, и чим се Теодора прекрстила крстом, све је ишчезавало као дим.

После седам година прими је игуман у манастир, где проживе још две године, па се упокоји у Господу. Тек тада спознаше монаси, да је то била жена, игуману се јави ангел и објасни му све. Њен муж тада дође на сахрану, и оста до смрти у келији своје бивше жене.

Света Теодора имаше превелику благодат Божју: зверове укроћаваше, болести исцељаваше, воду у сухом бунару изведе. Тако Бог прослави истинску покајницу, која са јуначким трпљењем 9 година кајаше само један свој грех. Упокојила се 490. год.

Неколико година касније проглашена је за светицу зато што се сматра да је била истинска покајница која је јуначким трпљењем окајавала само један свој грех, на који ју је сам Сатана нагонио.

Хришћанство проповеда и да би на данашњи дан мушкарци требало да пронађу снаге да својим женама опросте грех, као што је то учинио Теодорин муж.

Жене које су упале у овај грех требало би да се искрено покају, и усвоје молитву којом ће јачати своје биће и сизама окупати свој пад.

Теодора јадна, у грех заплетена,
Теодора славна, од греха проштена,
Један грех откупи стотином врлина
И милошћу вечном Божијега Сина.
Одгурну од себе ђаволска шаптања,
И кротко претрпе људска клеветања.
Удубљена умом у Господа свога
Ослободи мисли праха земаљскога.
Божијој се вољи покори до краја
Зато се сподоби Божијега Раја.
Света Теодоро, рајска жителнице,
Сад помози нама, Божја угоднице!
Да се и ми грешни греха избавимо.
У насеља рајска с тобом уселимо.
Моћ се теби даде, пре и после смрти,
Све вражије сплетке да можеш сатрти;
Бог ти силу даде због љубави твоје,
Од силе се твоје и демони боје.
Са свима светима Христу се поклони
И напасти љуте од нас ти отклони.

Преподобни Сергије и Герман, валаамски чудотворци

Ови свети оци ревносно се подвизавали у првој половини четрнаестог столећа и упокојили се око 1353. године. Основали Валаамски манастир на језеру Ладоги (Финска).

Извор: srbijadanas.com