Србија

ДИРЕКТОР КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ – ПРОФЕСОР АШАНИН: Ово је епидемија невакцинисаних

Фото: Јутјуб принтскрин

Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин рекао је да је ово епидемија невакцинисаних. „Анализирали смо пацијенте који су умрли у ковид болници Батајница и на Инфективној клиници. Наш закључак гласи: то су углавном, готово искључиво, невакцинисани пацијенти“, изјавио је Ашанин за РТС.

Милика Ашанин, директор Клиничког центра Србије, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да актуелна ситуација у КЦС, односно у њеним ковид болницима, и даље тешка, и да према њиховим проценама постоји тенденција погоршавање ситуације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У овом моменту, у дану за нама, имамо у ковид болници Батајница 806 пацијената, од којих је 98 пацијената у јединици интензивног лечења, 63 пацијента су на респиратору, а имали смо у петходном дану 63 пријема“, каже Ашанин.

„Инфективна клиника пуна“

Кад је реч о Клиници за инфективне и тропске болести, каже, потпуно је попуњена, тражи се кревет више, те да им се често дешава да чим се ослободи неки кревет, приме новог пацијента.

„У дану за нама, у пријемно-тријажној амбуланти имали смо велику гужву. Из дана у дан, имамо преко 200 пацијената за преглед. У дану за нама примили смо 17 пацијената, 14 пацијената нам је у јединици интезивног лечења“, каже доктор Ашанин.

На питање да ли се размишља да се још нека клиника КЦС-а врати у ковид систем, одговара да су као здравствена установа, спремни на све могуће сценарије.

„Спремни смо да урадимо све што нам Министарство здравља нареди. Али у овом моменту, са ковид болницом Батајница и Инфективном клиником, не планира се да неки додатни делови КЦС-а улазе у ковид систем“, додаје Ашанин.

„Око 90 одсто пацијената невакцинисано“

Ово је епидемија невакцинисаних, истиче и подсећа да су у Батајници до овог момента примили 10.773 пацијента, у јединици интезивног лечења 2.904, а да тренутно имају 98 пацијента.

„Карактеристика те интезивне неге је да је око 90 одсто пацијената невакцинисано. Анализирали и оне пацијенте који су нам умрли у ковид болници Батајница и Инфективној клиници. Наш закључак гласи: то су углавном, готово искључиво, невакцинисани пацијента“, упозорава Милика Ашанин.

„И вакцинисани да се штите“

Поручује и да они који се вакцинишу не треба да сматрају да су потпуно заштићени од заражавања, већ да и даље треба да се штите.

„Такође, желимо да им поручимо да они који су вакцинисани, углавном пролазе много боље, са блажим формама болести и углавном су заштићени од тешких форма болести и умирања“, указује Ашанин.

Објашњава да је КЦС потпуно отворен и за нековид пацијенте, те да су ангажовани у три сегмента: амбулантни прегледи, дневне болнице и стационарни део, те да ИЗИС функционише.

На питање шта је са пацијентима који чекају операцију, Ашанин каже да се труде да том задатку одговоре, те да су од почетка године до данас урадили око 30 хиљада операција на њиховим хируршким клиникама.

Гост Дневника закључује да је најтежи период био када није постојала болница у Батајници.

Извор: РТС