Србија

ДИРЕКТОРКА „БАТУТА“ ОТКРИЛА: Жариште у београдској школи, заражени наставници и 29 ученика

– Ученици и наставници основне школе „Милан Ракић“ вратили су се заражени са рекреативне наставе и наредних седам дана наставу ће пратити онлајн – рекла је за РТС директорка „Батута“ Верица Јовановић. Она је навела и да је заражено 29 деце, а не 18 како је директор те школе јуче испричао.

– У питању је рекреативна настава на Дивчибарима и 29 деце има ковид позитиван статус. Деца су у добром општем стању, и настава ће за њих до следеће среде бити онлајн – рекла је докторка Јовановић за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи грађани имају дилему коју трећу вакцину да приме, али директорка „Батута“ каже да је најбоље да за „бустер дозу“ изаберу ону вакцину коју су већ примили.

– Највећи број наших грађана примио је Синофарм вакцину, затим Фајзер, Спутњик и друге. Најбоље је да приме исту уз услов да је прошло више од шест месеци од последње дозе. Трећа доза је потребна јер после шест месеци ефикасност вакцине пада и потребан је подстрек – рекла је др Јовановић. Навела је да и лекари на самом вакциналном пункту могу дати препоруку коју вакцину да примите.

– Све друге комбинације су могуће, једино код ‘Спутњик ве’ вакцине као бустер доза даје се прва доза те вакцине – рекла је докторка Верица Јовановић.

„Школе су места која последња треба затварити“

– Школе су места које последње треба затварати и не треба имати страх од окупљања деце јер и у ранијем периоду није било великог заражавања међу школском децом – рекла је др Јовановић.

Она је рекла да је први школски дан протекао добро и школе су примењивале све препоручене епидемиолошке мере.

– То је значајан дан за све ђаке и школа су средине које прве треба отворити, а последње затворити. Дата је сагласност у епидемиолошком смислу да се крене са редовном наставом, а само у 15 средина се примењује комбиновани режим, док средњошколци у Тутину имају онлајн наставу. Страха од окупљања деце не треба да буде јер и у ранијем периоду није било великог заражавања међу децом – истакла је докторка Јовановић.

„Сваког петка ће се правити пресек стања у школама“

– Свакодневно локални заводи и институти прате епидемиолошку ситуацију и у овом тренутку не можемо да кажемо да ли ће и у којим срединама бити промена у режиму рада школа али свакако ће бити неких промена. Важно је да се нагласи да је свака промена привремена и односиће се на конкретну школу и средину – објашњава директорка Института „Батут“.

Број вакцинисаних просветара је око 50 одсто и докторка Јовановић је апеловала на просветаре да се што пре вакцинишу. Када је реч о броју заражене школске деце каже да она нису праћена током лета, јер тада нису боравила у школи.

– У периоду од јануара до априла, 15.000 деце школског узраста имало је коронавирус. Апелујемо да ако родитељи примете да дете није адекватног здраственог стања остане код куће и да га не шаљу у школу – нагласила је Јовановићева. Када је реч о броју вакцинисане деце, докторка Јовановић је рекла да је прву дозу до сада примило око 5.800 деце узраста од 12 до 18 година.

– Око 4.000 је примило обе дозе. Важно је да родитељи деце узраста до 16 година пре вакцине одведу дете код педијатра. Уколико нема здрастевних препрека дете може да прими вакцину уз сагласност родитеља. Деца старија од 16 година, као и одрасли сами потписују сагласност за вакцинацију – објашњава поступак вакцинације деце директорка Института „Батут“.

Извор: Блиц