Свет Србија

Добра вест! СТИЖЕ И „СУПЕРВАКЦИНА“: Очекује се цепиво које штити од свих варијанти вируса корона, а чија употреба најављује крај пандемије

СРБИЈА је међу ретким државама у којој је против вируса САРС КоВ-2 доступно чак пет вакцина различитих произвођача, при чему су домаћи стручњаци укључени у производњу два цепива.

Према најави председника Александра Вучића могли бисмо да очекујемо и појаву шесте – „супервакцине“, која би обухватила све варијанте вируса које доводе до оболевања од ковида, што би практично значило и крај пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцине које се тренутно користе у имунизацији против короне постижу само делимичан успех. Већини људи оне омогућавају развој имуног одговора, што штити од настанка врло тешких облика инфекције, док би „супервакцина“ била високоефикасна. Она би све вакцинисане требало да заштити од инфекције новим вирусом корона или макар од избијања болести ковидa 19. Уз то, „супервакцина“ би била апсолутно сигурна, што значи да не би требало да је прате било какве нуспојаве код свих група становништва, укључујући и децу и старије особе.

Да је и наша земља на трагу набавке најбољег средства против актуелне заразе, председник је јасно потврдио:

– За мање од годину дана очекује се „супервакцина“, која ће да обухвати цео вирус. Она ће моћи да ефикасно „покрије“ све његове варијанте, имаће снажније дејство, које досад нисмо успели да видимо – најавио је председник.

Епидемиолог Радмило Петровић каже да је вакцина која обједињује више сојева истог или различитих вируса већ добро позната у медицини, а као пример наводи цепиво против грипа, које садржи више типова инфуленце и цепиво против тетануса, дифтерије и великог кашља:

– У многим лабораторијама широм света научници сигурно већ покушавају да направе вакцину која обједињује вухански, делта и ламбда сој. С обзиром на то да је међу њима влада велика конкуренција, још нико јавно не говори о томе, већ се утркују ко ће први доћи до креирања ове, како је зову, „супервакцине“. Још ако би се оствариле идеје појединих научника да вакцина буде у облику спреја, то би била велика ствар. Јер није мали број оних који оклевају да се вакцинишу управо због страха од игле.

Иницијатива да се пронађе универзална, „супервакцина“, која би штитила од свих типова вируса корона из рода бета – једног од четири рода вируса корона, постојала је неколико година пре пандемије. Иначе, роду бета припада седам сојева вируса корона заразних за људе, од којих четири узрокују благе прехладе, док три – САРС КоВ, МЕРС КоВ и САРС КоВ-2 – често могу бити и смртоносни. Три водећа истраживача у свету вакцина 2017. године нису добила финансијску подршку да креирају ову „супервакцину“, јер њихова замисао није оцењена као приоритена, што се вртоглаво променило избијањем пандемије.

Професор др Душан Попадић, имунолог, каже да је пут до „супервакцине“ дугачак и мукотрпан.

– „Фајзер“ је добио сва одобрења тек после две године и зато не би требало да се чека појава универзалног цепива да би се дочекао крај пандемије. Постојеће вакцине су довољно ефикасне и оне могу да доведу до завршетка ширења заразе, али је проблем што људи неће масовно да се вакцинишу.

Да је реч о изузетно сложеном пројекту који није могуће брзо завршити потврђује и професор Слободан Јанковић, фармаколог.

– Комбиноване вакцине, које садрже више сојева или врста узрочника инфективних обољења, знатно су сложенији препарати од моновакцина, и њихова производња, а затим и испитивање безбедности и ефикасности су веома захтевни – каже Јанковић. – Наравно, када се комплетира процес претклиничких и клиничких испитивања вакцина према важећим стандардима наведеним у законима и подзаконским актима, и када Агенција за лекове одобри употребу таквог цепива, оно се може сматрати и ефикасним и безбедним, и онда долази до изражаја његова предност у погледу активности против већег броја сојева или узрочника.

УСКОРО СТИЖЕ И „МОДЕРНА“

ПРЕМА речима председника Вучића, у Србији ће ускоро бити доступна и вакцина „Модерне“. Она би поред „Синофарма“, „Фајзера“, „Спутњика V“ и „Астра-зенеке“ била пети тип цепива у понуди за вакцинацију грађана.

КРИЗНИ ШТАБ О ПРОПУСНИЦАМА

КОВИД пропуснице, које су одавно увеле многе земље, биће главна тема Кризног штаба, који ће заседати ове недеље. Како је најавио државни секретар Мирсад Ђерлек, тренутно се тражи најбољи модел за обухват овог документа: улаз у барове, кафиће и ноћне клубови или и нешто додатно.

Да је епидемиолошка ситуација све тежа сведочи и јучерашњи биланс. У Србији је од последњег дневног пресека потврђено 6.736 нових случајева короне, од тестираног 20.561 узорка. Од последица инфекције преминуло је 46 особа, а на респиратору је 225 пацијената.

 

Извор: Новости.рс