Србија

ДОКТОР ГОЈКОВИЋ УПОЗОРИО: „Сви ћемо да се заразимо, налазимо се у озбиљном пику“

После Батајнице и Крушевца, отворена је нова Ковид болница у Новом Саду. Има више од 600 кревета што би требало да растерети здравствени систем у Војводини.

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић казао је данас за ТВ Прва да овај пројекат представља огромну подршку за здравство, јер ће се све радити на једном месту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, такође, истакао да је ово прилика да се запосле нови, млади лекари и додао да у Војводини немају лекара који је на бироу за незапослене.

„Ово је капитална ствар за здравствени систем. Још један сегмент, да (болница) после ковида уђе у здравствени систем Војводине, јер нисмо имали објекат секундарног и терцијалног нивоа здравствене заштите. Имамо фантастичне услове и подршку“, казао је др Гојковић.

Он је истакао да је изградња објекта коштала 3,9 милијарди динара, те да установа има све што треба нека савремена болница да има.

Говорећи о вакцинацији здравствених радника, он каже да је већи део вакцинисан и да је велики број њих прележао корону.

„Морамо да радимо на томе и више утичемо на то.. Они су мало неозбиљни за своје здравље. Они морају да буду пример да је вакцинација кључна ствар без које не можемо да изађемо из ове ситуације“, казао је Гојковић, и додао да ћемо се у наредном периоду „сви заразити од коронавируса“.

„Они који су вакцинисани ће бити у знатно бољој ситуацији, односно да тада организам препозна вирус“, казао је и навео да ће организам невакцинисаних реаговати бурније.

Он је истакао да је овде у питању трка за временом, и навео да због мутације вируса, вакцинисани могу да буду заражени.

„Вакцина је нешкодљива“, навео је Гојковић и истакао да пре разговора о трећој дози, требало би се посветити примању прве и друге дозе.

Говорећи о вакцинацији деце и „семафор“ система у школама, Гојковић сматра да деца без социјалног контакта не могу имати квалитетну адолесценцију, али је додао да је од велике важности и здравље деце.

„Тек ћемо имати проблем са децом, јер има вируса који цируклишу, а нису коронавирус. Није свака прехлада која асоцира на корону, корона, и ту родитељи морају да имају солдиарност према другој деци. Мора бити озбиљна колективна свест свих, то је јако тешко. Добро је да и даље вирус корона није толико опасан по децу. Да би заштили децу и не дође до мутације, старије особе и оне од 20, 30 и 40 година морају да се вакцинишу. Тек онда да причамо о осталом.

Кризни штаб анализира учинак екипа, мере, процес вакцинације, казао је он.

„Налазимо се у озбиљном пику, али број хоспитализован није толико драматичан. Да ли ће бити, зависи да ли ће вирус имати мутације или ће нас задесити експоненцијални раст оболелих“, Гојковић и навео да питање о ковид пропусница зависи од тога каква ће бити епидемиолошка ситуација.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА