Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ ОТКРИО: Ако сте примили две дозе „Синофарма“, ово би требало да вам буде „бустер“ доза

Грађани Србије, уколико желе, могу да приме трећу дозу вакцине против корона вируса. Међутим, многи и даље нису сигурни да ли то да учине и коју вакцину да изаберу за бустер дозу.

Заменик директора нишког Клиничког центра и координатор ковид болница у Нишу, доктор Радмило Јанковић тврди да најслабији имунитет имају старији који су у првом таласу вакцине примили две дозе „Синофарма“ и апелује на њих да што пре приме трећу дозу било које друге вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имунитет старијих који су примили кинеску вакцину пуца и трећа доза треба неизоставно да буде „Фајзеровом“ вакцином. Ја сам био десетак дана у Крушевцу и виђао те људе сваког дана, првенствено старе у јако тешком стању. Готово 200 пацијената је старије од 70 година и то је заиста једна страшна слика – додао је Јанковић.

У болници и даље највише невакцинисаних

Ипак и даље су хоспитализоване доминантно невакцинисане особе.

– Оне очигледно диктирају темпо овог таласа, заражавају своје укућане, своје комшије – рекао је Јанковић.

На питање зашто саветује да трећа доза буде „Фајзерова“ вакцина, Јанковић је рекао да је ковид задесио цео свет и да се у ходу учи о свему, као и да су све вакцине у Србији, условно речено, „одрадиле посао“.

– Тешко да бисмо ми вакцинисали и 50 одсто становништва, срећа па смо у оном периоду имали скоро све вакцине и највећи део становништва је вакцинисан ‘Синофармовом’ вакцином. Ниједна држава у свету није успела да заврши неку студију ефикасности и да прати титар антитела који није једино мерило, јер једино мерило ефикасности вакцина је да ви видите да ли ће се неко након неког периода инфицирати и тешко оболети – рекао је Радмило Јанковић.

– Ми смо имали једну јако добру препоруку од државне агенције за имунизацију, која још пре два месеца рекла да се практично трећа бустер доза пређе, не наводећи произвођача, али на технологију која је значила РНК вакцине. То је била генијална препорука и, нажалост, изгубили смо време – додао је Јанковић.

Истиче да је свакако најважнија прва доза вакцине.

– Међутим, морамо бити реални. Ми имамо половину незаштићеног становништва, делта сој се бесомучно шири међу невакцинисанима, заиста има доста младих особа, нажалост, и мојих колега који су невакцинисани, неки од њих су и преминули – рекао је доктор.

Људи и даље збуњени

– Морамо да прихватимо да смо дозволили да је једна екстремна група људи успела да направи друштвени амбијент у којем се све доводи у питање, а резултат тога је да имамо у исто време људе који се тискају у кафанама, стоје на столовима и столицама и по двадесетак људи који у тешким мукама умиру. То је цивилизацијски неприхватљиво и најгоре од свега што додатно збуњују ионако збуњен и фрустриран народ коме је свега доста и који у обиљу информација не зна како да се понаша – поручио је Јанковић и додао:

– Уз овакву страшну епидемијску ситуацију, ово ће се усложњавати, ја не могу ни претпоставити колико ће бити бројке на пику, али сигурно ћемо ићи на дупло већи број заражених него сада.

Када је реч о почетку школске године, Јанковић каже да је радостан што су деца села у школске клупе, као и да су његови синови вакцинисани.

– Они, ни један ни други, немају 18 година, али то је био њихов и наш избор као родитеља. Свакако мислим да безбедније за њих да приме вакцину него да дођу у контакт и заразе своје баке и деке – рекао је доктор.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС