Србија

ДОКТОР КОН ШОКИРАО СРБИЈУ: „Епидемија може да траје и сто година, вирус ће кад-тад доћи до човека који није вакцинисан“

Епидемиолог је коментарисао и почетак школске године, задовољан је коришћењем ковид пропусница на улазу на фестивале

Епидемиолог др Предраг Кон и члан Кризног штаба истиче да модели који су направљени, када је у питању одвијање наставе у школама, јесу доста амбициознији у односу на прошлу годину. Како додаје, свака школа ће функционисати засебно, где је све припремљено тако да добро функционише.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Битно је рећи да се болесно дете не шаље у школу. Све што има температуру и може да указује на ковид, треба да остане код куће и учи онлајн – прича Кон за Пинк.

Ковид пропуснице

Кон додаје да фестивали који су одржани у Србији, јесу добро функционисали, а како објашњава, ковид пропуснице јесу нешто што је до сада рађено, што се од сада преноси и на нижи ниво, односно славља, венчања, и прославе.

– Ако држава стане иза тога да постоје ковид пропуснице, свима ће бити лакше. Јер тај неко ко организује нешто, неће имати проблем да објашњава зашто неко негде не може да се појави – објашњава Кон.

Он додаје, да ће у сваком ковид истраживању бити питање да ли је неко вакцинисан, јер ће се то подразумевати.

– Добра ствар у свему је да нема паничног страха. Да, има 10 одсто људи који се озбиљно боре и озбиљно су уплашени. Тај ирационални страх који води у панику није добар, а мала доза страха је нормална – наставља Кон.

Кон истиче да одлука да се неко не вакцинише, јесте одлука да се неко изложи вирусу.

– Имаћемо ендемију која може да потраје и до сто година. Остао је вирус на планети и биће са нама, питање је колико. Према томе, то значи да ће се мењати тај начин појављивања у зависности од тога како ће се мењати вирус, а он ће, кад-тад доћи до човека који није вакцинисан – прича Кон.

Када су у питању ковид последице, Кон истиче да се то одражава и на најмлађе.

– Људи причају и говоре о неким последицама после вакцинисања, а те приче су пренапумпане – подвлачи Кон.

Вакцинација медицинара и просветних радника
Када је у питању обавезна вакцинација медицинара и просветних радника, Кон додаје да је јасно да је то етичка ствар, и да је прва и основна ствар да неко ко се бави таквом врстом посла не сме да нашкоди другима.

Када је у питању број ковид пацијената, Кон додаје да ће се бројке ове недеље мењати између 2.500 или 2.600 заражених, најављујући да ће следеће недеље засигурно бити око 3.000 ковид позитивних.

Мере заштите у школама

Кон истиче да ће се непосредна настава одвијати у зеленим зонама.

– На улазу у школу се ставља маска, а у школском дворишту није обавезна, осим када се срећу, стоје у неким групама – објашњава Кон.

Како додаје, код најмлађих ђака се не очекују проблеми, међутим, како истиче, проблем ће бити старији ђаци.

– Треба их опомињати – подвлачи Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс