Србија

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО СВЕ О „БУСТЕР ДОЗИ“ Не одлучујете ви, ево чија је последња!

Када би требало примити трећу дозу вакцине, зависи и од тога да ли сте прележали ковид и када. Коначну препоруку даје изабрани лекар.

Када би требало примити трећу дозу вакцине против корона вируса, посебно ако сте прележали ковид, објаснио је за „Курир“ проф. др Бранислав Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епидемиолог и члан Кризног штаба подвлачи да трећу дозу може примити свако ко је после две прележао ковид и то најраније месец дана од потпуног опоравка.

– Као што је био случај и код друге дозе, односно заражавања после једне дозе, тако је и сада са трећом – онај ко је имао ковид, а био с лаком клиничком сликом или асимптоматски, месец дана после потпуног оздрављења може да прими трећу дозу. Ако је била упала плућа и тешка клиничка слика, по протоколу би требало сачекати најмање три месеца од потпуног оздрављења, које је потврђено и лабораторијски и радиографски – објашњава проф. Тиодоровић.

Он наглашава да је и код треће дозе изузетно важна улога изабраног лекара или специјалисте јер је трећа доза управо препоручена најосетљивијим категоријама – онима с хроничним и аутоимуним болестима, трансплантираним органима… чији је имунитет већ веома нарушен основном болешћу.

– Свакако ниједна доза и ниједна вакцина не смеју да се приме пре консултације с лекаром, па тако и ова бустер. Доктор је тај који ће дати коначну реч када је право време за њу ако је пацијент после две дозе имао ковид – рекао је проф. Тиодоровић и истакао да се ни са ковидом, ни без њега трећа доза не сме примити пре „истицања“ шесдт месеци од друге дозе вакцине.

А да ли је оправдано примити трећу дозу чим истекну ти рокови по протоколу, имајући у виду да је самим заражавањем стечен природни имунитет или сачекати мало да опадне титар антитела, па онда га појачати бустер дозом.

– Добро питање, и ту би требало размислити да се сачека мало с трећом дозом јер је вероватно и сама инфекција направила одређени титар антитела. Иако се то да измерити, препоручујем да се људи не руководе тиме приликом одлучивања, већ да се сваки пацијент консултује са својим лекаром јер, као што стално наглашавамо, све је индивидуално и изабрани лекар најбоље зна да препоручи имајући у виду да ли пацијент има неке хроничне болести или слабости имунитета – објашњава Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Srbijadanas.com