Србија

ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ: Србијом хара стомачни вирус, обратите се лекару ако осетите ове симптоме

Pixabay.com

Стомачне тегобе, дијареја и повраћање најчешћи су проблеми који се јављају током лета, а указују да имате стомачни вирус.

Лекарима у Србији се претходних недеља највише јављају пацијенти са стомачним тегобама, и то они који су се управо вратили с мора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све чешће, чак и она деца која су имала асимптомски случај, показују сметње у спавању, недостатак концентрације, прескакање срца“: Директор Института за мајку и дете објаснио како корона утиче на децу
Др Александар Стојановић, в.д. директора Дома здравља Палилула, објашњава који се симптоми јављају код пацијената са стомачним вирусом, и додаје да се међу оболелима највише јавља оних који су се вратили из Црне Горе, нешто мање из Грчке и Хрватске.

– Долазе и жале се да нису у стању да раде, мање због температуре, више због мучнине, дијареје, малаксалости, повраћања и болова у стомаку. Стомачни вирус се ретко јавља са температуром, осим ако није удружен с уринарном инфекцијом, а и корона нема стомачне тегобе, па је лако препознати о којој инфекцији се ради – појашњава др Стојановић.

Стомачна инфекција која може да буде праћена и увећањем лимфних жлезда и цурењем из носа може да буде изазвана и бактеријама, не само вирусом. Поготово што тренутно има много инфекција.

Постоје две категорије пацијената: са блажим симптомима и са тежим.

Оним пацијентима са блажим симптомима довољна је надокнада течности и соли исхраном и хигијенско дијетални режим исхране да би им било боље, али не треба превише чекати.

С друге стране, неки од вируса могу да изазову стомачне тегобе или бол у грлу са повишеном температуром чији симптоми подсећају на блажи облик грипа, али то је у нашем народу познато као прехлада.

– Онда када пацијент проведе више времена у wц-у него у осталим просторијама време је за одлазак код доктора – каже др Стојановић, и додаје: „Уз добру терапију све пролази за неколико дана и важно је да пацијент попије целу кутију лекова. Боловање обично траје до 10 дана“.

Стомачни вирус може да се појави у школама

Стомачни вирус не познаје године, па тако не заобилази ни децу, и зато је др Саша Милићевић, педијатар, дао родитељима неколико савета пред почетак школске године.

Он је објаснио да ђаци не треба да размењују оловке и гумице, јер на тај начин могу да се пренесу клице.

– Клинци некада чак мењају и маске – каже др Милићевић, и наводи да нека посебна терапија за стомачни вирус који се појавио није потребна и препоручио да деца која га имају не би требало да крену у школу.

– Ако дете има симптоме, требало би да остане код куће… Боље да сачекају неколико дана, сигурније је – саветује доктор.

Исхрана је највећи удео у лечењу стомачног вируса

Пошто је стомачни вирус често болест прљавих руку, и преноси се преко воде, воћа, поврћа и прљавих предмета, није на одмет да појачате хигијену у предстојећим данима, а мере социјалне дистанце и маске које су пожељне због ковида могу само да помогну да вас заобиђе овај вирус.

Када је стомачни вирус у питању, на листи приоритета је одржавање хигијене уста.

– Ми у нашим устима имамо више бактерија него у купатилу. Има и добрих и патогених, али основна ствар је чистоћа уста. Стомачне тегобе се јављају јер имунитет опадне због неправилне исхране и мањка физичке активности. Физичка активност је најбољи лек за све – каже др Бисерка Обрадовић, специјалиста опште праксе.

Највећи удео у лечењу стомачног вируса је исхрана. Основна ствар је дијетална храна.

– Избацити млеко и млечне произовде, свеже воће и поврће. Док траје дијареја – барени пиринач, двопек и барено поврће је најбоље решење. Када се дијареја примири онда уводити супице из кесе, банане, печену јабуку, барену пилетину и рибу, никако пржено. Јер ми смо и даље под упалом, таква храна је као со на рану и само бисмо узнемирли додатно дигистивни тракт – објашњава др Обрадовић.

Извор: zena.blic.rs