Србија

Докторка Здравковић упозорила грађане! ОВО СУ СИМПТОМИ „ТИХОГ УБИЦЕ“ КОЈИ ХАРА СРБИЈОМ! Идите код лекара пре него што буде касно!

Висок крвни притисак један од највећих непријатеља здравља у Србији. Познат и као „тихи убица“, повишен притисак може да изазове веома озбиљна оштећења кардио васкуларног система која касније могу да имају и фаталан исход.

Највећа опасност код високог притиска је то што најчешће нема симптома, па се људи касно јављају лекару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вредност притиска од 120/80 мм живиног стуба Америчко и Европско удружења за хипертензију прописали су као границу за ризик од кардиоваскуларног обољења.

Притисак показује колико смо здрави

„Не може сваки човек у сваком тренутку да има 120 са 80. Притисак је особеност организма која најбоље показује опште стање организма. Притисак показује колико смо здрави, колико смо болесни, колико смо преоптерећени, колико смо кршили правила добре исхране и здравог живота“, објашњава Марија Здравковић, кардиолог и директорка КБЦ „Бежанијска коса“

Притисак ће показати и кад смо неиспавани и када смо јели нешто слано.

– Притисак је највећи масовни убица, јер најчешће не боли док не дође до јако високих вредности и због тога га често не препознамо као пацијенти – нагласила је др Здравковић.

Симптоми повишеног крвног притиска су општи умор, тежина у леђима, бол у глави, посебно у потиљку, бол у раменима који најчешће повезујемо са кичмом, лошим држањем, неиспаваношћу. Код високог крвног притиска јављају се изузетно јаке главобоље и помућење видног поља.

Када притисак пада, осећамо да немамо довољно снаге, да смо преморени, имамо благе несвестице.

Др Здравковић наводи да је изненадни пад притиска код особе која није раније имала проблема са крвним притиском озбиљан знак:

– То показује да постоји неки проблем у функционисању кардиоваскуларног система који индукује пад притиска, а природна одбрамбена реакција организма је да притисак расте“.

Ако мерите притисак код куће, морате да поштујете нека правила.

Мерите притисак 3 пута

– Десет минута пре мерења притиска морамо бити опуштени, седети, смиримо се, не смемо да телефонирамо ни да се нервирамо, ни да смо претходно нешто физички радили јер вредност коју ћемо добити није реална вредност – указује докторка Здравковић и наводи да је важно да то увек буде иста рука.

– Увек кажем пацијентима да измере три пута и узму последњу вредност јер постоје људи који се уплаше, па су прве вредности повишене – истакла је Здравковић.

У случају повишених вредности притиска, најпре треба узети преписану терапију, а ако се и поред тога притисак не регулише и не спушта се испод 160 јавити се хитној служби, а уколико је благо повишен, следећег дана се јавити изабраном лекару.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС