Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Ко нема ковид пропусницу, остаће без плате и посла, а ту су и казне од 1.500 евра

Италија ће увести обавезне „зелене пропуснице“ за све запослене, доказ о вакцинацији, негативном тесту или опоравку од вируса, а нове мере владе у Риму прве су у Европи и сматра се да су међу најстрожим у свету.

Како сазнаје ББЦ, свако ко нема пропусницу биће суочен са суспензијом са посла и могућношћу да му плата буде суспендована након пет дана без пропуснице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова мера, која би требало да ступи на снагу 15. октобра, има за циљ повећање вакцинације у земљи која је иначе тешко погођена ширењем корона вируса.

Зелене ковид пропуснице су дигитално обрађени документи који се већ траже за улазак на италијанске железничке станице, биоскопе, за одлазак у ресторане, теретане и на базене.

Наставно особље у образовним институцијама у Италији такође мора да поседује ове пропуснице, а према писању медија због неиспуњавања ове обавезе неки наставници су наводно враћени с посла.

Италијанска влада одобрила је нови закон којим се ова обавеза уводи у свим секторима, а предузећа и радници који буду ухваћени без пропуснице могли би да буду кажњени новчаном казном у износу до 1.500 евра.

Најављујући ову нову меру министар здравства Италије Роберто Сперанца указао је да ће она побољшати епидемиолошку безбедност и процес имунизације учинити ефикаснијим.

Упркос противљења вакцинацији гласне мањине Италијана, већина је подржали владину кампању вакцинације, па је скоро 65 одсто Италијана до сада потпуно вакцинисано, али инфекције су ипак у порасту због ширења жарзније делта варијанте вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг