Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Ко нема ковид пропусницу, остаће без плате и посла, а ту су и казне од 1.500 евра

Италија ће увести обавезне “зелене пропуснице” за све запослене, доказ о вакцинацији, негативном тесту или опоравку од вируса, а нове мере владе у Риму прве су у Европи и сматра се да су међу најстрожим у свету.

Како сазнаје ББЦ, свако ко нема пропусницу биће суочен са суспензијом са посла и могућношћу да му плата буде суспендована након пет дана без пропуснице.

Ова мера, која би требало да ступи на снагу 15. октобра, има за циљ повећање вакцинације у земљи која је иначе тешко погођена ширењем корона вируса.

Зелене ковид пропуснице су дигитално обрађени документи који се већ траже за улазак на италијанске железничке станице, биоскопе, за одлазак у ресторане, теретане и на базене.

Наставно особље у образовним институцијама у Италији такође мора да поседује ове пропуснице, а према писању медија због неиспуњавања ове обавезе неки наставници су наводно враћени с посла.

Италијанска влада одобрила је нови закон којим се ова обавеза уводи у свим секторима, а предузећа и радници који буду ухваћени без пропуснице могли би да буду кажњени новчаном казном у износу до 1.500 евра.

Најављујући ову нову меру министар здравства Италије Роберто Сперанца указао је да ће она побољшати епидемиолошку безбедност и процес имунизације учинити ефикаснијим.

Упркос противљења вакцинацији гласне мањине Италијана, већина је подржали владину кампању вакцинације, па је скоро 65 одсто Италијана до сада потпуно вакцинисано, али инфекције су ипак у порасту због ширења жарзније делта варијанте вируса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг