Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! „Ковид је готов“ – укидају све мере

Копенхаген — Док су неке европске земље и даље забринуте због коронавируса и „четвртог таласа“ инфекције, у Данској је епидемија прошлост.

Наиме, овог петка земља ће укинути сва преостала ограничења везана за ковид, а тамошња влада је објавила да вирус више не представља „критичну претњу друштву“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кључна основа за такав став владе лежи у чињеници да је чак 73 посто данске популације потпуно вакцинисано против коронавируса, док је додатних 3 посто до сада примило само једну дозу.

„Епидемија је под контролом“, рекао је прошле недеље дански министар здравља Магнус Хеуницке.

Треба напоменути да је Данска била међу првим земљама које су прошле године (конкретно 11. марта 2020.) увеле готово потпуну блокаду када је избила пандемија, а сада је међу првима које су се потпуно отвориле.

Живот са вирусом

Треба напоменути да Данци не тврде да су искоренили вирус или болест. Једноставно су пронашли начин да живе са њима. Опет, повратак на „стару нормалност“ не би био могућ без вакцинације.

Ово се посебно односи на чињеницу да је око 95 одсто најугроженијих људи у земљи вакцинисано, попут становника старачких домова и особа старијих од 60 година. У Хрватској је стопа вакцинације међу најугроженијим скупинама поражавајућа.

Због тога су дански здравствени радници много мање забринути због ширења заразе него што је то био случај почетком године.

Данска тренутно има у просеку 700 до 800 нових инфекција дневно. С друге стране, број хоспитализованих и тешко болесних људи је релативно мали – тренутно се у болницама налазе 123 заражене особе, а у просеку мање од две особе дневно умре од ковида 19 широм државе.

„Вакцина је ‘супер-оружје’ са којим побеђујемо. Живот се на већини места враћа свакодневници и наша очекивања су да велика затварања у будућности више неће бити потребна“, рекла је премијерка Мете Фредериксен.

У којој мери број новозаражених особа постаје све мање важан за данске власти показују и планови да се до краја месеца затворе све локације на којима се врше брзи тестови, пише Дејли Телеграф.

Надаље, ако се ученик случајно зарази, то више неће резултирати обавезном самоизолацијом за цели разред и наставнике. Крајем месеца контроверзни цертификати о ковиду више неће бити потребни за улазак у барове и ресторане, њихово радно време више неће бити ограничено на 2 сата ујутро, а биће дозвољени и пуни музички фестивали. Након 18 месеци, чак се и ноћни клубови поново отварају.

„У Данској нема много случајева озбиљних болести, па је постигнут консензус међу политичарима и јавношћу да ковид 19 више није претња друштву“, каже професор Виго Андреасен из Центра ПандемиКс на Универзитету Роскилде.

Питање младости

Ако нешто забрињава, то је нижа стопа вакцинације међу млађим људима. У старосној групи од 15 до 18 година само 43,5 одсто људи је потпуно вакцинисано, па чак ни међу млађим одраслим особама ситуација није много боља, иако они заправо нису у осетљивој групи, са изузетком оних са неким другим озбиљним болестима .

„Током зиме очигледно ћемо имати већу епидемију у школама. Докази за то су сасвим јасни, посебно за основне школе“, сматра Андреасен.

Али додаје да ће половина млађе популације вероватно стец́и имунитет у наредних 6 месеци превазилажењем ковида. За сада се студенти између 12 и 16 година охрабрују да се тестирају сваких 72 сата брзим тестом или сваких 96 сати ПЦР -ом, али то није правило. Али до краја месеца ни тих препорука више неће бити.

И док сами Данци, који имају велико поверење у здравствене раднике, уопште нису забринути због укидања ограничења, странци који живе у тој нордијској земљи су нешто опрезнији.

„Гледајући податке о хоспитализованим људима и деци у болницама у другим државама, то ме мало забрињава. Не осећам се добро у пуном возу који ме води на посао“, каже Американац Џонатан Бауер који ради као наставник у школи у Јутланду.

Сличне ставове има и жена која ради у Копенхагену и која жели да остане анонимна како не би наљутила своју родбину у Данској. Плаши се „дугог ковида“ и жали због укидања обавезних потврда о ковиду у ресторанима у које ће, заједно са својом породицом, престати да иде.

Отварају се и клубови

С друге стране, неколико власника ресторана и кафића у Данској такође је за Дејли Телеграф истакло да им њихове обавезне потврде о вирусу нису узроковале превелике потешкоц́е у пословању.

„Макар због њих све је деловало нормално. Ако људи нису носили маске у затвореном простору, осећали сте се безбедно због тих потврда“, тврди менаџер паба ВарПигс у Копенхагену Мадс Снедевинд.

Кристиан Готрик, власник једног од „живахнијих“ ноћних клубова у престоници Данске, каже да, иако му нису представљали велики проблем, неће плакати за потврдама вируса.

„То су политичке глупости. То је само начин да се људи вакцинишу како не би пролазили кроз сталне гњаваже са тестирањем“, каже Кристиан кроз смех.

Снедевинд је, с друге стране, помало нервозан око отварања клубова:

„Видећемо шта ће се догодити. Помало се бојим да 20-годишњаци нец́е појурити по клубовима и уништити све што смо постигли“, закључује.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR