Русија

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Москва шаље своје борбене тенкове!

Москва ће послати 30 својих модерних борбених тенкова у Таџикистан, на граници са Авганистаном.

Покушаће да ојача заједничку границу након што су се америчке снаге повукле из региона последњих недеља, пише РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу које су у петак објавили руски начелници одбране, званичници су рекли да ће најновији хардвер бити испоручен војницима стационираним у овој планинској централноазијској држави.

„До краја ове године 30 савремених тенкова ће заменити ранија борбена возила која је користио тенковски батаљон у руској војној бази у Таџикистану“, рекао је пуковник Ханиф Беглов, командант оклопне дивизије за Централни војни округ.

Московско министарство одбране је у процесу увођења главног борбеног тенка Т-72Б3М, надограђене варијанте модела који је први пут развио Совјетски Савез 1973. године.

Иако је оригинална верзија брзо постала ослонац оклопног корпуса Црвене армије, подразумева се да никада није видео акцију у СССР-овој инвазији на Авганистан, где су борбе трајале деценију од 1979.

Руски врх наглашава да је Т-72Б3М тежи оклоп, пружајући бољу заштиту посади и њеним унутрашњим механизмима, док истовремено користи побољшани топ са могућношћу термовизијског снимања.

Посада такође може зависити од новог комуникационог система и заштићена је од гласних звукова, омогућавајући командантима да остану у контакту и координирају се на бојном пољу чак и док пуцају на непријатељске положаје.

У јулу је један од највиших генерала Москве рекао да ће његова земља појачати своју подршку земљама суседним Авганистану кроз Организацију уговора о колективној безбедности, састоји се од шест бивших совјетских република, укључујући Таџикистан.

Од тада су хиљаде руских и таџикистанских војника, као и оних из оближњег Узбекистана, извели колосалне вежбе близу границе, осмишљене да увежбавају одбијање напада.

Постоји бојазан да би се нестабилност у Авганистану након повлачења САД -а могла прелити преко граница у суседне земље, те да би се због тога могла повећати трговина дрогом и илегална миграција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92