Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Од сутра само уз електронску пријаву, невакцинисанима потребна 2 негативна теста

Сви путници који од понедељка улазе у Швајцарску морају електронски да се пријаве, без обзира на начин уласка у земљу, предвиђено је новом уредбом швајцарске владе, која има и новину за невакцинисане који ће морати да приложе негативан тест, као и да се поново тестирају кроз неколико дана

Такође, предвиђена су два теста за невакцинисане, прихватају се сертификати о вакцинацији, који, такође, могу да се „конвертују“, односно заведу и у Швајцарску, али само за вакцине против ковида 19 које је прихватила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, швајцарска влада издала је нову уредбу о уласку у земљу, по којој од понедељка, 20. септембра, сви који нису вакцинисани и нису прележали корона висурс, приликом уласка у Швајцарску, мораће да покажу негативан тест, а поред тога, за четири до седам дана након уласка, мораће поново да се тестирају и резултат пријаве кантону у којем живе или одседају током боравка у Швајцарској.

Сви путници, вакцинисани или не, морају да испуне електронски формулар о уласку у Швајцарску, којим год превозним средством да су ушли у земљу.

Министар здравља Ален Берсе рекао да следе казне за оне који се не буду придржавали мера.

Ко не приложи резултат теста нека спреми 200 франака

Тако је казна за недостајући тест 200 франака, а уколико некоме зафали електронски формулар, мораће да плати 100 франака.

Изузеци постоје за путнике у транзуту, превоз робе и прекограничне раднике, као и за млађе од 16 година.

Такође, кантони су задужени да контролишу да ли сус ви урадили и обавезан други тест. Контроле неће бити свеобухватне, већ ће се то чинити на случајном узорку.

На границама, за контролу су задужене Управа царине и локална полиција.

Тестирање пре уласка у земљу, као и након доласка у Швајцарску, плаћа сам путник, а признају се и антигенски и ПЦР тестови.

Поред ових обавеза, швајцарска влада је саопштила да особе вакцинисане у иностранству или које су у иностранству прележале корона вирус, могу да добију швајцарски ковид сертификат.

Тај сертификат могу да добију само вакцинисани оним вакцинама које признаје ЕМА, а тиме је и туристима омогућено да учествују у друштвеном зивоту Швајцарске.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг