Свет

Донели су одлуку! ПРЕКИНУТА ВАКЦИНАЦИЈА ОВОМ ВАКЦИНОМ: Због смрти младе жене

Словенија је у среду донела одлуку о привременом обустављању вакцинације против Ковида-19 вакцином произвођача Џонсон&Џонсон, све док се не расветле околности смрти 20-годишње жене која је од последица можданог удара умрла две недеље након вакцинације.

“Дошло је до озбиљног нежељеног догађаја након вакцинације и случаја који је завршио трагично. Изражавам саучешће родбини преминуле”, рекао је на конференцији за новинаре у Љубљани министар здравља Јанез Поклукар.

Додао је да је зато влада на предлог стручне групе донела одлуку да се привремено обуставља вакцинисање цепивом Џонсон&Џонсон.

Вакцинације тим цепивом неће бити све док стручно поверенство не проучи медицинску документацију и утврди је ли смрт 20-годишњакиње повезана с вакцинацијом, након чега ће се одлучити хоће ли се та врста вакцине још користити или не.

Поклукар је додао да је до данашње трагичне смрти у Словенији био забележен само још један случај смрти, такође код млађе жене која је најпре добила тромбозу, а умрла у болници касније након можданог удара и да је у том случају била потврђена веза између вакцинације и смрти.

“Но, морам нагласити да смо у Словенији до сада тим цепивом вакцинисали 120.000 људи и да су предности вакцинације далеко испред могућих ризика”, рекао је словенски министар здравља, додавши како се нада да трагични случај неће довести до пада интереса за вакцинацију.

Цепиво произвођача Џонсон&Џонсон користи се и у Хрватској, а до данас се њиме вакцинисало 93.240 особа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/јутарњи.хр