Свет

Донели су одлуку! ПРЕКИНУТА ВАКЦИНАЦИЈА ОВОМ ВАКЦИНОМ: Због смрти младе жене

Словенија је у среду донела одлуку о привременом обустављању вакцинације против Ковида-19 вакцином произвођача Џонсон&Џонсон, све док се не расветле околности смрти 20-годишње жене која је од последица можданог удара умрла две недеље након вакцинације.

„Дошло је до озбиљног нежељеног догађаја након вакцинације и случаја који је завршио трагично. Изражавам саучешће родбини преминуле“, рекао је на конференцији за новинаре у Љубљани министар здравља Јанез Поклукар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да је зато влада на предлог стручне групе донела одлуку да се привремено обуставља вакцинисање цепивом Џонсон&Џонсон.

Вакцинације тим цепивом неће бити све док стручно поверенство не проучи медицинску документацију и утврди је ли смрт 20-годишњакиње повезана с вакцинацијом, након чега ће се одлучити хоће ли се та врста вакцине још користити или не.

Поклукар је додао да је до данашње трагичне смрти у Словенији био забележен само још један случај смрти, такође код млађе жене која је најпре добила тромбозу, а умрла у болници касније након можданог удара и да је у том случају била потврђена веза између вакцинације и смрти.

„Но, морам нагласити да смо у Словенији до сада тим цепивом вакцинисали 120.000 људи и да су предности вакцинације далеко испред могућих ризика“, рекао је словенски министар здравља, додавши како се нада да трагични случај неће довести до пада интереса за вакцинацију.

Цепиво произвођача Џонсон&Џонсон користи се и у Хрватској, а до данас се њиме вакцинисало 93.240 особа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/јутарњи.хр