Свет

Донели су одлуку! САНИТАРНИ ПАСОШИ И ЗА ДЕЦУ!

ОД данас санитарне пропуснице су у Француској неопходне и за децу узраста од 12 до 17 година, а за пунолетне уведене су још летос.

Потребне су за улазак у тржне центре, на базене, у ресторане, биболитеке, биоскопе, спортске дворане, тренинге… Такође, и за одлазак код лекара, осим у случају хитних прегледа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За улазак у школу нису потребне. До сада, у Француској је 72,3 одсто деце овог узраста примило прву дозу вакцине против ковида, док је 64,1 одсто потпуно вакцинисано са две дозе. Остало је да се вакцинише више од милион и по деце поменутог узраста.

Деца масовно траже да буду пелцована, јер желе да се и даље баве спортом, излазе с друштвом, иду у кафиће, музеје. Тако се вакцинишу и нека деца чији родитељи то нису урадили.

За вакцинацију малишана, до 16 година, иначе, потребни су лични пристанак и сагласност бар једног родитеља. Ко није вакцинисан, у санитарну пропусницу може да унесе негативан тест стар 72 сата или потврду о прележаној болести, не старију од шест месеци.

Талас корона вируса у Француској тренутно, иначе, попушта. Има око 6 хиљада заражених дневно, а проценат позитивних износи 1,2 одсто. Прву дозу вакцине примило је 50,5 милиона људи,  а другу 48,5. У земљи са 67 милиона становника, процењује се да старијих од 12 година који могу да се цепе има око 55 милиона.

 

Извор: Новости.рс