Свет

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Укидају све мере у борби против пандемије!

Данска, Шведска и Холандија укидају практично све мере у борби против пандемије.

У три земље су стопе вакцинације релативно високе, али је високо и поверење у власт. Нада је да ће слободе довести до још више цепљења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У неким земљама Европе „повратак на старо“, то јест слободни живот као пре пандемије, више није само сан. Вакцинисани грађани у Холандији ће од суботе (25. септембар) моћи да плешу у крцатим ноћним клубовима без обавезе да држе дистанцу. Уместо мера, мораће да покажу ковид-пропусницу. Данска је прошле седмице укинула све рестрикције, и тако постала прва држава ЕУ која се вратила у „нормалност“. За одлазак на концерт или у теретану тамо нису потребни ни маска ни доказ о вакцинацији. Крајем августа је министар здравља рекао да се ковд више не сматра „друштвено критичном болешћу“. Тим двема земљама придружује се и Шведска која је ионако током пандемије имала најблаже мере. Крајем септембра укидају се ограничења јавних и приватних окупљања, као и препорука да се ради од куће. Но, они који путују у ове три земље и даље морају да се тестирају и иду у карантин, ако нису вакцинисани.

Према оксфордској датотеци Our World in Data, у Данској је са две дозе вакцинисано три четвртине укупне популације. Од већих држава ЕУ, испред њих су само Португалија и Шпанија. У Холандији и Шведској је цепљено око 63 одсто свих становника. Поређења ради, стопа вакцинације у Србији је тек око 42 одсто. „Међу најрањивијим пацијентима и грађанима, вакцинисано је више него девет од десет њих“, каже Алан Рандруп Томсен, вирусолог на Универзитету у Копенхагену. У Холандији, министар здравља Хуго де Јонг верује да ће враћање пређашњих слобода – уз услов вакцинације – мотивисати много више људи да се вакцинишу. Нешто слично је у Немачкој тражио председник удружења лекара опште праксе Андреас Гасен. Он је позвао власти да прогласе 30. октобар за „Дан слободе“, када ће се укинути све мере. „Кладим се да ћемо онда крајем октобра прећи стопу вакцинација од 70 одсто јер ће многи људи похитати да прихвате ту понуду (укидање мера, прим. ред.)“, рекао је Гасен. Његове речи нису баш наишле на одушевљење. Подаци Европског центра за контролу заразних болести показују да делта варијанта вируса хара посебно у земљама где је стопа вакцинације ниска, али не само тамо. У Аустрији и Норвешкој број зараза расте, упркос сличним стопама вакцинације као у земљама које сада укидају мере.

Поверење је кључно

Данска је још крајем маја представила свој ковид-пасош у форми апликације или штампаног QR кода. Другде су такви планови власти водили масовним протестима, попут Француске, Италије и Грчке. Стручњаци налазе да у Шведској, Данској и Холандији постоји огроман ниво поверења у власти, те да то чини разлику. „Имали смо велики програм тестирања који нам је омогућио да пратимо стање веома локално, па смо имали локалне локдауне који су били врло ефикасни“, каже нам Камила Холтен Молер, епидемиолошкиња Државног института за серуме у Копенхагену. „То смо могли напросто јер Данци историјски имају велико поверење у здравствене власти и програме вакцинације.“ Ове земље сада мотре на број хоспитализација, а не на број нових зараза. Јер, вакцинисани људи, када се заразе, најчешће прођу са лаганим симптомима или без симптома. Ипак, укидање свих мера је потез на који се већина држава Европе и даље не усуђује. Да ли се тако занемарује ризик и можда иде ка новом локдауну? На то нам Холтен Молер каже: „Не верујем да ће Данска поново уводити национални локдаун.“

 

 

 

 

 

 

Извор: DW