Регион

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ! Уводе се нове мере против короне, посебан „пакет“ за невакцинисане!

Нове мере против Ковид-19 ступиле су данас на снагу у Грчкој и трајаће до 31. марта, а оне подразумевају обавезно недељно тестирање људи који нису вакцинисани, док су услови за приступ одређеним затвореним просторима вакцинација или негативан тест на ковид-19, пише Катимерини

Према новим прописима, сви радници у приватном и јавном сектору који немају потврду о вакцинацији или потврду о недавном опоравку од ковид-19 мораће да буду тестирани једном недељно. Два теста недељно биће потребна за људе који раде у академским круговима, туризму, ресторанима и кафићима, као и студентима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тестирање ће се обављати у приватним установама и трошкови тестирања биће 10 евра, осим за ученике школа који ће имати право на бесплатне тестове. Невакцинисани људи моћи ће да иду у биоскопе, позоришта, музеје и теретане, са потврдом о негативном брзом тесту у последњих 48 сати, а установе ће имати право да прихвате само вакцинисане купце ако желе.

Маске ће бити обавезне за све у затвореним и јавним просторима и у гужвама на отвореном. Потврда о вакцинацији, опоравку или негативан тест на Ковид-19 у последњих 48 сати, такође ће бити потребни за путовање авионом, возом, бродом или аутобудом на велике удаљености за све особе старије од 12 година.

„Ако се мере правило спроведу, требало би да избегнемо оно што се догодило у октобру прошле године“, рекао је прошле недеље стручњак за заразне болести Гкикас Маргиокинис.

Од почетка пандемије у Грчкој је било 615.157 потврђених случајева корона вируса од којих су 14.169 смртних случајева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Танјуг