Свет

ДОНЕТА ОДЛУКА: ЕУ скинула Србију са листе, ево шта то значи

Европска унија је уклонила Србију са такозване „зелене листе“ трећих земља чијим грађанима је дозвољен улазак у ЕУ на основама добрих епидемиолошких параметара.

Амбасадори земља чланица ЕУ 27 одобрили су данас на састанку у Бриселу скидање Србије са листе земља безбедних за путовања преко спољних граница Шенгена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија је, заједно са још пет земља, скинута са листе због погоршане епидемилолошке ситуације у земљи, наводе у Бриселу.

Ова одлука би требало да буде и званично формализована у Савету ЕУ до краја недеље.

То не значи да је српским држављанима забрањен улазак у државе ЕУ, већ да морају да испоштују већи број захтева, у зависности од тога на коју листу је нека земља чланица ставила нашу земљу.

Циљ листе је да се ускладе правила за путовања у ЕУ, иако не обавезује чланице које слободно воде своју граничну политику.

Претходно су Србију са „зелене листе“ већ уклониле државе попут Немачке, Чешке, Румуније, Кипра…

Посебни здравствени комитет ЕУ предложио је претходно уклањање са листе Србије, Албаније, Јапана, Јерменије, Азербејџана и Брунеја.

Листа коју сваке две недеље ажурирају амбасадори ЕУ 27 представља препоруку за земље чланице приликом одлучивања о томе за које треће земље ће бити отворене њихове границе односно на чије грађене и путнике се неће примењивати рестриктивне мере.

У Савету ЕУ наглашавају да препорука „нема законски карактер“, а да су земље чланице „одговорне за примену садржаја преопруке“.

Грађани оних трећих земља, укључујући сада и Србију, које нису на листи нису и аутоматски блокирани за путовања у ЕУ.

Свима који имају држављанство ЕУ или боравишне дозволе, члановима њихових породица и онима који имају оправдан разлог путовања и даље ће бити дозвољена путовања у Ссенген.

У Бриселу наводе да су просечни нови дневни случајеви инфекције КОВИД-19 у ових шест земаља нагло порасли са испод 40 на милион становника, колико је било крајем јуна, на више од 100 недељно, при чему је у Србија та бројка стигла и до 500.

У претходном кругу, пре 10 дана, због погоршане епидемилошке ситуације, са „зелене лисите“ већ су уклоњене Црна Гора, Северна Македонија и Косово.

Одлука амбасадора ЕУ требало би да буде и формализована до краја недеље.

Држављанима Републике Србије који путују у иностранство Министарство спољних послова Србије препоручује да се претходно детаљно информишу да ли је и под којим условима намеравано путовање могуће реализовати, с обзиром да је велики број земаља увео ограничења у погледу уласка и боравка страних држављана због пандемије корона вируса, као и да се ти услови често мењају на дневној бази.

Какви су услови за улазак у поједине државе можете погледати на сајту Министарства спољних послова Србије.

Извор: Блиц