Србија

Др Баскић тврди: „Ово је најгори талас коронавируса, једна трећина заражених су вакцинисани“ Ево шта нас чека!

Све вакцине против ковида 19 спречавају најтеже облике болести, али не штите у потпуности од коронавируса, показало је истраживање које је урадио Дом здравља Крагујевац.

Према речима Дејана Баскића, професора Факултета медицинских наука у Крагујевцу ово истраживање рађено је током марта, априла и маја ове године, као и у јулу и септембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултати добијени у марту, априлу и мају знатно се разликују од оних у јулу и септембру, јер је, како каже, делта сој знанто напредовао.

„Делта сој има знатно већи потенцијал трансмисије“, каже он, додајући да и вакцинисани могу да се заразе делта сојем коронавируса, јер вакцине не дају потпуну заштиту од коронавируса.

„Чак једна трећина оболелих од коронавируса су вакцинисани пацијенти“, каже он.

Међутим, велика разлика између вакцинисаних грађана који се заразе делта сојем и оних невакцинисаних је та што вакцинисани немају потребе за хоспитализацијом као они који нису примили вакцину.

„Иако делта сој пробија антитела, вакцине штите од тежих симптма коронавируса“

Како даље прича, ово је најгори талас коронавируса, јер је одзив за вакцинацију веома низак, чак 50 одсто, а делта сој се брзо шири.

Када је реч о бустер дози, др Баскић препоручује узимање треће дозе, јер она служи као подсетник за претходне две, али и даје јачи имунолошки одговор од претходне две дозе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/ПРВА