Србија

ДР БЕГОВИЋ ТВРДИ: Појавио се нови симптом вируса, један човек зарази деветоро

Још једна јесен у епидемији. Стручњаци су нас упозоравали да ћемо с корона вирсом морати да научимо да живимо, и ту нема дилеме, а, како ствари стоје, предстоји нам и љута борба са свим његовим варијантама.

Последњи у низу који показује своје сурово лице је делта сој, који је, упоредо с ублажавањем многих епидемиолошких мера у бројним земљама и значајним растом броја путовања током лета, утицао на велики раст оболелих и у Европи и у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Светска здравствена организација очекује да ће од краја августа до 1. децембра у Европи бити 236.000 смртних случајева повезаних са ковидом-19, рекао је регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге на конференцији за новинаре у Копенхагену у понедељак, и додао да је број смртних исхода ковида-19 порастао је за 11 посто само прошле недеље.

Ништа боље није ни у нашој земљи. Делта сој преузима примат на глобалном нивоу, па и у Србији. У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 17.035 особа, од којих је позитивно 3.346 док је, нажалост, 15 особа преминуло.

Борба с делта сојем у наредним недељама показује сву снагу

– Борба са делта сојем вируса корона је изузетно сурова и очекујемо да у наредним недељама покаже сву своју снагу – изјавио је за Танјуг државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, који је јуче истакао да ове недеље можемо очекивати и 3.000 оболелих, а то с евећ данас обистинило.

Ђерлек уверава да је држава спремна за нови талас вируса и да је обезбеђена довољна количина кисеоника, лекова и болничких капацитета.

„Са свим изграђеним капацитетима, очекујемо да здравствени систем функционише паралелно и да ће не-ковид пацијенти имати бољу здравствену заштиту, као и да неће трпети као претходних годину и по дана“, рекао је Ђерлек.

– На почетку пандемије једна особа је могла да зарази две, сада је делта сој довео до тога да један човек може да зарази осам до девет људи – навела је за РТС др Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Један човек може да зарази до девет људи

Навела је да је делта сој јако брзо ушао у популацију и истиснуо све досадашње сојеве.

– Делта сој је почео да преузима примат у свим земљама, на глобалном нивоу преко 50 одсто случајева, сада и много више припада делта соју. Јако је брзо ушао у популацију и истиснуо све досадашње сојеве. Оно што је његова главна разлика у односу на досадашње сојеве је чињеница да се страшно брзо шири. На почетку пандемије једна особа је могла да зарази две, сада је делта сој довео до тога да један човек може да зарази осам до девет људи – објашњава Беговићева.

На питање шта је карактеристично за делта сој осим тога да се брзо шири, др Беговић је навела да су то симптоми које раније на почетку пандемије нису указивали на ковид 19.

– За делта сој цурење носа је нормална ствар. Сећам се у почетку пандемије апсолутно никоме није цурео нос, свима је напротив био запушен. Сад се цурење носа појавило као симптом короне. Тако да се вирус вероватно мало мења у симптомима, али велика разлика јесте да се изузетно брзо шири – објашњава Беговићева.

Нови сој Ц.1.2 има потенцијал да заобиђе вакцине

Последња у низу вести о новим сојевима јесте и та да је нова варијанта откривена у Јужноафричкој Републици већ пронађена у Енглеској, а научници упозоравају да „може бити заразнија“ од других мутација и са потенцијалом да „заобиђе вакцине“.

Сој Ц.1.2, који је повезан са „повећаном трансмисијом“, мутацијама је удаљен од изворног вируса откривеног у Вухану, наводе стручњаци са јужноафричког Националног института за заразне болести и Платформе за иновације и секвенцирање КваЗулу-Натал, преноси „Дејли мејл“.

Вирус су први пут идентификовали научници у Јужноафричкој Републици у мају, а од тада је пронађен у Енглеској, Кини, Демократској Републици Конго, Маурицијусу, Новом Зеланду, Португалији и Швајцарској.

Научници су открили да сој,који потиче од соја Ц.1 који је први пут примећен усред првог таласа пандемије има стопу од око 41,8 мутација годишње.

Ова стопа је скоро двоструко већа од тренутне глобалне стопе мутација која је до сада виђена код било које друге варијанте од забринутости.

Извор: Блиц