Србија

ДР БЕКИЋ: Дошли смо до краја, одмах увести драстичне мере, па и затварање

Са више од 8.000 заражених дневно и 40 умрлих, епидемиолошка статистика никад није била гора, а црвене зоне се убрзано пуне.

Непоштовање мера и испуштена шанса да се током лета вакцинише већи број грађана главни су разлози за то, рекао је доктор Зоран Бекић, координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у гостовању на РТС – у рекао да у оваквој ситуацији мора се размишљати о увођењу драстичнијих мера, па и о затварању, али само уколико би се то време искористило за убрзану вакцинацију.

Ове недеље имали смо пик овог таласа пандемије, а према речима доктора Бекића тренутни параметри указују да је то последица успорене вакцинације, непоштовања епидемиолошких мера и појаве делта соја.

– Шансу да се изборимо са епидемијом испустили смо у јуну и јулу и данас нам умире на десетине људи. Што се вакцинације тиче, стигли смо до 53 одсто. Даћу пример Португалије, која је у јануару имала 10.000 заражених дневно и 30 умрлих на милион становника, а данас су, захваљујући рестриктивним мерама и вакцинацији, на 84 одсто вакцинисаних грађана и имају свега 50 инфицираних дневно – рекао је у Јутарњем програму доктор Зоран Бекић, координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму.

У Србији је премашен рекорд из децембра прошле године и то се види и у свим ковид амбулантама, каже доктор Бакић, који је и директор Дома здравља Савски венац.

– Током лета је у нашим амбулантама било око 100 прегледа дневно, а сада их је преко 380 и пацијенти долазе са све тежом клиничком сликом, са температуром и упалом плућа – наводи Бекић.

Мада епидемија букти, доктор Бекић каже да интересовање за вакцинацију није велико и да је највише заинтересованих за трећу дозу вакцине.

– Веома успорено иде и то се види, ми смо у врху по броју оболелих у свету. Дошли смо до краја и не можемо ићи уназад, ови бројеви ће ићи само нагоре. У оваквој ситуацији мора се размишљати и о увођењу драстичнијих мера, па и о затварању, али само уколико би се то време искористило за убрзану вакцинацију – рекао је координатор пункта за вакцинацију на Београдском сајму.

Када је реч о увођењу ковид пропусница на појединим факултетима и обавезној вакцинацији здраствених радника и запослених у јавним службама, доктор каже да оне не треба да се односе само на поједине групе.

– Увођење ковид пропусница већ је препорука Кризног штаба и ја то поздрављам, али апелујем на друге факултете, а не само на Медицински и Стоматолошки, да уведу ковид пропуснице. Вакцинација здравствених радника је неопходна из више разлога, али и свих особа које раде у просторијама где борави више људи, дакле у свим јавним установама – рекао је за РТС доктор Зоран Бекић.

Извор: РТС