Србија

ДР КОН: Вирус се захуктао, новчане казне за оне који не поштују мере једино решење

Кон је је истакао да је вакцинација трећом дозом важна не само за ризичне групе, већ за све, јер према истраживањима из Израела, како каже, трећа доза вакцине зауставља вирус.

Члан Кризног штаба др Предраг Кон оченио је данас да ће се епидемиолошка ситуација у Србији погоршавати и да ће и у наредне две недеље број заражених бити у порасту, јер се, како је навео, не предузимају делотворне мере како би се ситуација с вирусом стабилизовала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је рекао да је очигледно да се грађани не придржавају епидемиолошких мера и да је по његовом мишљењу решење у увођењу одређених казни за оне који их не поштују.

– За увођење казни због непоштовања мера потребан је огроман број контролора, а да ли је то могуће извести зависи од висине казни, ако говоримо о новчаном износу, али и тога како ће друштво да реагује на њих – рекао је Кон.

Коментаришући вакцинацију у Србији, Кон је рекао да они који сумњају у вакцине и одбијају вакцинацију верују у измишљотине, а не у науку, као и да вакцинација није зауставила вирус, али је смањила смртне исходе и тешке форме болести.

– Американци су израчунали да је 11 пута већи ризик да умрете од ковида уколико нисте вакцинисани – рекао је Кон.

Кон је је истакао да је вакцинација трећом дозом важна не само за ризичне групе, већ за све, јер према истраживањима из Израела, како каже, трећа доза вакцине зауставља вирус.

Навео је да је трећа доза вакцине важна због стварања колективног имунитета, али да је најважније да грађани приме прву дозу, јер има велики број оних који се уопште нису вакцинисали.

Он је нагласио да је присуство вируса очекивано и да има своју цикличност и таласе, али да овакво погоршање епидемиолошке ситуације није очекивано и наводи да је последица тога што су људи преко лета заборавили на постојање вируса и мера.

– Вирус се захуктао и ушли смо у септембар када се формирају школски и радни колективи, када је фреквенција контаката највећа и сад је дошло до великог броја заражених – рекао је Кон.

Истакао је да људи морају да се понашају одговорније ако желе да се ситуација с вирусом смири, као и да сви здравствени радници морају да се вакцинишу како не би угрозили здравље пацијената.

На питање да ли подржава увођење ковид пропусница као услов за улазак у музеје, биоскопе, кафиће, ресторане, тржне центре, Кон каже да је Град предложио такву идеју Кризном штабу, али да та тема није била на дневном реду, јер је одмах речено да је увођење пропусница противуставно.

– Једини противник свима нама је само вирус и када би то сви схватили без обзира на политичке ставове тада би могли нешто да учинимо – закључио је Кон.

Извор: Танјуг